Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

11 maart 2015 23:46, in:

Vrijhandelsverdrag TTIP

'TTIP niet het antwoord op stagnatie Europa'

'TTIP niet het antwoord op stagnatie Europa'

Het verhogen van lonen heeft meer effect om de Europese economie dan het sluiten van een nieuw handelsverdrag met de Verenigde Staten.

Dat zegt Jeronim Capaldo, econoom aan de Amerikaanse Tufts University, in een exclusief tv-interview met RTL Z. ''TTIP draagt niet noodzakelijkerwijs bij aan een duurzame en betrouwbare groei. Velen zijn het met me eens dat handel niet het enige antwoord is op stagnatie van economische groei en werkloosheid. Het verdrag kan een negatief effect hebben op banen en lonen. We moeten juist werknemers garanderen dat hun inkomen stabiel blijft en gaat stijgen. Dat is goed voor de consumptie en de groei.''

Jeronim Capaldo publiceerde in oktober een kritisch rapport over de effecten van het handelsverdrag voor Europa. Volgens Capaldo gaan er in Europa bijna 600.000 banen verloren als TTIP doorgaat en kost de overeenkomst ons economische groei.

Capaldo was in Nederland op verzoek van minister Ploumen van buitenlandse handel die zich door een aantal economen liet bijpraten over de laatste inzichten rond het handelsverdrag dat met de VS in de maak is. 

Onderzoeken van de Europese Commissie en het Ministerie van Buitenlandse zaken becijferden juist dat TTIP Europa en Nederland banen en groei oplevert. In dit interview legt Jeronim Capaldo helder uit waarom hij tot een tegengestelde conclusie komt. 

Bekijk het volledige gesprek met Jeronim Capaldo: