Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

30 mei 2014 09:54, in:

Teleporteren kan echt

Star Trek? Nederlandse onderzoekers teleporteren informatie

Een primeur in de wetenschap, onderzoekers van de TU Delft zijn er als eersten in geslaagd om data te teleporteren. En dat zonder deze fysiek door de ruimte te verplaatsen of via het internet te versturen. Het is een potentiële stap in het creëren van een supersnel en superveilig nieuw internet.

Het onderzoek, gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Science, is voor de gemiddelde leek hogere wiskunde. We kunnen informatie toch al versturen via onze smartphones en computers? Maar die informatie kan enkel bestaan uit gewone bits; uit nullen of enen.

ZIE OOK: Teleporteren door kwantummechanica: leuk hoor, maar wat is het?

Kwantumbits of qubits, zoals succesvol geteleporteerd in het onderzoek, zijn niet beperkt tot een nul of een één. Er zijn daarom aanzienlijk minder qubits dan gewone bits nodig en dus is werken met qubits veel sneller. In het experiment van de Delftse wetenschappers verplaatsten die qubits zich over een afstand van 3 meter. Onderzoeksleider Ronald Hanson hoopt deze zomer het experiment te herhalen over een afstand van 1300 meter.

Nou is het teleporteren van informatie totaal anders dan het verplaatsen van mensen, zoals we vroeger in Star Trek zagen met de Holodeck, maar het is wel een belangrijke stap in de productie van een razendsnel kwantuminternet dat toekomstige kwantumcomputers verbindt.  Zo'n netwerk is bovendien heel veilig, want vrijwel onmogelijk af te luisteren.