We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

22 mei 2015 12:02

Sportscholen gaan eindelijk eerlijk communiceren

Sportscholen gaan eindelijk eerlijk communiceren

In navolging van Fit for Free passen elf grote landelijke sportschoolketens hun betalingsvoorwaarden en informatievoorziening aan.

Dat maakte de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekend. Er waren veel klachten over sportscholen, vanwege onduidelijkheid over prijzen en toeslagen, bijvoorbeeld bij een betaling per maand of opzegging binnen de bedenkperiode. Ook adverteren de scholen vaak met een laag maandbedrag, maar worden abonnementhouders vastgelegd voor een jaar met stilzwijgende verlenging voor nog een jaar. 

Sinds de invoering van de zogeheten ‘Wet-Van Dam’ in 2011 mag dit niet meer. Na een jaarcontract mag je iedere maand een abonnement opzeggen, of dat nu om een sportschool of energiecontract staat. Consumenten moeten nu op de websites van sportscholen in één oogopslag kunnen zien welke kosten ze kunnen verwachten bij een abonnement, zoals inschrijfkosten en toeslagen. Ook moet het duidelijker zijn hoe het zit met het aangaan en opzeggen van een abonnement.

Fit for Free paste eerder dit jaar al zijn voorwaarden aan. ACM verzocht andere ketens hetzelfde te doen; in één geval was dreiging met een boete nodig. De twaalf ketens hebben samen 330 vestigingen en een geschat marktaandeel van 20 procent.

 

Topnieuws