Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Sancties Rusland

De sancties tegen Rusland worden uitgebreid en dat kan nogal wat consequenties hebben.

De sancties tegen Rusland worden uitgebreid en dat kan nogal wat consequenties hebben.

Topnieuws
meer stories
Meest gelezen : Geld & Werk
02 december 2014 16:16, in:

Sancties Rusland

Russische sancties doen Nederland weinig pijn

De effecten van de Russische sancties op Nederlandse bedrijven zijn beperkt. Volgens minister Dijsselbloem van Financiën doen de sancties 'weinig pijn'.

Dijsselbloem zei in een interview dat hij niet over de schade bij sommige bedrijven heen wil stappen, 'maar de meeste ondernemers kunnen ergens anders afzetmarkten vinden'. 

De Europese en de Amerikaanse sancties zijn volgens de minister effectief. "De roebel daalt in waarde en samen met de dalende olieprijzen doet dat Moskou flink pijn."

ZIE OOK: Sancties kosten Rusland 40 miljard per jaar

Dijsselbloem hoopt dat de wederzijdse sancties kunnen worden opgeheven, maar ze dienen een groter politiek belang. De Russische bemoeienis in het oosten van Oekraïne, maar ook met andere buurlanden moet stoppen. Dat destabiliseert de hele regio. "De eerste stap zal echt gezet moeten worden door Rusland". 

Bekijk hier het hele interview met minister Dijsselbloem:

 

17 november 2014 09:34, in:

Sancties Rusland

Koenders: Druk op Rusland handhaven

Koenders: Druk op Rusland handhaven

De internationale druk op Rusland vanwege de inmenging in Oekraïne moet onverminderd worden gehandhaafd. Dat stelde minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) vandaag in Brussel.

Koenders spreekt daar met zijn collega's over de Oekraïnecrisis. Het is nog onduidelijk of de Europese Unie nieuwe stappen onderneemt tegen Rusland of de door Moskou gesteunde opstandelingen in het oosten van Oekraïne.

"Daar gaan we vandaag over spreken'', zegt Koenders. Nederland is in ieder geval niet voor een vermindering van de strafmaatregelen. "De druk moet echt blijven, maar we moeten ook praten, hoe moeilijk dat ook is'', stelde de minister.

ZIE OOK: Poetin: Sancties onwettig en tegen afspraken

Koenders noemde de situatie in de regio zorgelijk. Hij wees ook op de 'escalatie van het woordgebruik' tussen Rusland en landen in het Westen en elders die zich zorgen maken.

15 september 2014 07:43, in:

Sancties Rusland

Rusland beschermt bedrijven tegen sancties

Rusland beschermt bedrijven tegen sancties

Rusland wil miljarden roebels opzij zetten om bedrijven te beschermen tegen de effecten van Europese en Amerikaanse sancties tegen het land.

Dat zegt minister van Financiën Anton Siluanov. Het geld wordt overgeheveld uit de pensioenpot van de Russische Federatie in een speciaal fonds dat volgend jaar een feit moet zijn.

Door verscheidene rondes van sancties tegen Rusland, vanwege de rol van het land in de crisis in Oekraïne, hebben Russische banken en energieconcerns amper meer toegang tot buitenlandse valuta. Een aantal bedrijven heeft Moskou om hulp gevraagd, waaronder oliereus Rosneft dat zegt 1,5 biljoen roebel (30,7 miljard euro) aan steun nodig te hebben.

Hoeveel geld er precies naar het fonds gaat maakte Siluanov niet bekend. Wel zei hij dat het om een ''significant'' bedrag gaat.

13 september 2014 10:54, in:

Sancties Rusland

'Poetin wil Oekraïne elimineren'

Voor de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek is het duidelijk: het enige waar de Russische president Poetin op uit is, is het verwoesten van Oekraïne als een zelfstandig land.

Jatsenjoek beschuldigt Poetin ervan Oekraïne in te willen nemen om de Sovjet-Unie in ere te herstellen.

Staat van oorlog
"We zijn nog steeds in staat van oorlog. De Russische federatie is de aanvallende partij", zei hij tijdens een bijeenkomst in Kiev. Hij doelde daarmee op de wapenstilstand die vorige week werd bereikt.

Ook noemde Jatsenjoek de Russische president een 'bedreiging voor de internationale orde en de veiligheid van Europa'. Hij juichte de nieuwe sancties die de Europese Unie en de Verenigde Staten hebben opgelegd aan Rusland, dan ook toe.

08 september 2014 21:31, in:

Sancties Rusland

Sancties tegen Rusland paar dagen uitgesteld

De EU heeft nieuwe sancties tegen Rusland bekrachtigd wegens de steun van dat land aan de pro-Russische separatisten in Oekraïne. De invoering ervan is echter enkele dagen uitgesteld om het staakt-het-vuren in Oekraïne een kans te geven.

De EU-landen stemden in met het vrijdag overeengekomen pakket. Er was een extra vergadering van de ambassadeurs van de lidstaten bij de EU voor nodig om alle landen mee te krijgen.

ZIE OOK: Rusland slaat mogelijk terug met vliegverbod

De EU neemt de maatregelen ondanks het bestand dat vrijdagmiddag werd gesloten tussen Kiev en pro-Russische rebellen. Het bestand lijkt niet overal stand te houden.

ZIE OOK: Separatisten laten 1200 Oekraïense militairen gaan

Bronnen in Brussel melden dat er 24 namen extra op de zogeheten zwarte lijst worden geplaatst. Van personen en instellingen op deze lijst worden de tegoeden in de EU bevroren en ze mogen de unie niet meer in. Wie er precies op de lijst komen, wordt pas duidelijk als alles gepubliceerd wordt. Dat zou oorspronkelijk morgen gebeuren, maar is nu enkele dagen uitgesteld.

01 september 2014 17:30, in:

Sancties Rusland

Boycot leidt in VS tot stormloop op kalasjnikovs

Amerikaanse wapenliefhebbers proberen nog gauw hun slag te slaan nu de import van kalasjnikovs is verboden. Klanten verdringen zich voor de deur bij vuurwapenwinkels door het hele land.

De fabrikant van de AK-47, zoals het vuurwapen van Russische makelij officieel heet, wordt getroffen door de strafmaatregelen die de Amerikaanse regering Rusland in het vooruitzicht heeft gesteld vanwege het conflict in Oekraïne. Volgens de Amerikaanse krant The Washington Post kopen klanten bij sommige winkels de complete voorraad op als investering.

In de Verenigde Staten worden jaarlijks tienduizenden kalasjnikovs geïmporteerd en verkocht. Volgens sommige wapenliefhebbers is de maatregel bedoeld om via een omweg de verspreiding van wapens in de VS aan banden te leggen.

ZIE OOK: Obama: nieuwe wapenwet hard nodig

Dat wil nog niet erg lukken, lijkt het. De vraag naar de wapens is zo groot dat sommige wapenhandelaars in enkele uren honderden kalasjnikovs hebben verkocht.

29 augustus 2014 13:43, in:

Sancties Rusland

Timmermans sluit extra sancties niet uit

Nederland sluit nieuwe sancties tegen Rusland niet uit, zegt minister Timmermans van Buitenlandse zaken. Timmermans overlegt vandaag in Milaan met zijn collega's.

"We hebben duidelijk gezegd dat we de mogelijkheid van extra maatregelen openhouden, als Rusland aan zijn koers vasthoudt", aldus Timmermans. De Europese top gaat zich daar komend weekend over buigen.

ZIE OOK: 'Russen verantwoordelijk voor crisis Oekraïne'

"Alleen maar eindeloos sancties verhogen zal ook niet werken. Maar er moet wel een manier zijn om president Poetin naar de onderhandelingstafel te krijgen om een diplomatieke oplossing te vinden."

 

30 juli 2014 13:23, in:

Sancties Rusland

Exposure Nederlandse banken aan Rusland relatief klein

Het Internationaal Monetair Fonds heeft een inschatting gemaakt van de effecten van de handelsoorlog tussen het Westen en Rusland en het komt met een waarschuwing. Met name Oostenrijkse, Franse en Italiaanse banken hebben relatief veel leningen uitstaan in Rusland. De blootselling van Nederlandse banken is echter relatief klein, legt Jim Tehupuring uit.

30 juli 2014 11:26, in:

Sancties Rusland

Sancties laten Russische Bank of Moscow koud

De Russische Bank of Moscow zegt niet te lijden onder de opgevoerde economische sancties die de EU en de Verenigde Staten dinsdag aankondigden. 

Als onderdeel van de sancties worden Russische staatsbanken van de Europese en Amerikaanse financiële markten afgesneden. De Bank of Moscow meldde dat het sowieso niet van plan was om te lenen op de buitenlandse markten.

Door de sancties komen naast de Bank of Moscow ook staatsbanken VTB en Russian Agriculture Bank op de zwarte lijst. De centrale bank van Rusland gaf dinsdag aan klaar te staan om de getroffen banken waar nodig te zullen steunen.