Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

04 juli 2014 12:45

Ruim 1200 km zwemmen in de strijd tegen vuil water

Ruim 1200 km zwemmen in de strijd tegen vuil water
Andreas Fath neemt een duik in de Rijn

Het is slechts één man ooit gelukt, chemicus Andreas Fath wil de tweede zijn. Eind juli wil hij de Rijn afzwemmen van Zwitserland tot Nederland. Zijn doel: aandacht voor wetenschappelijk onderzoek naar chemische stoffen in rivier- en zeewater.

"Ik hoop met de tocht sponsors te vinden voor de analytische instrumenten die nodig zijn voor wateronderzoek", zegt Fath. Dat doet hij niet enkel door verspreid over een maand, met rustpauzes, ruim 1200 km te zwemmen. Tijdens het zwemmen verzamelt hij monsters met Rijnwater die hij laat analyseren door studenten en partners van watertechnologische instituten in heel Europa, zoals het Nederlandse Wetsus.

Honderden schadelijke stoffen
"Er zitten meer dan 250 chemische stoffen in het rivierwater die er niet thuis horen: medicijnen, hormonen, veel microplastic, drugs." Dat chemisch afval komt niet alleen van bedrijven, maar ook via onze riolering. Wat wij door de gootsteen of wc spoelen barst ook van de schadelijke stoffen. Dat komt terecht in het water en in de bodem.

"Ik wil mensen bewust maken van alle chemicaliën die in water zitten, maar ook van hoe we dat kunnen voorkomen en we de kwaliteit kunnen verbeteren. Met een zwemtocht vraag je daar meer aandacht voor dan met regulier onderzoek." De tocht moet een kaart opleveren die aangeeft waar het water schoon genoeg is en waar niet.

Wereld verbeteren én sportprestatie leveren
Fath, die werkt aan de faculteit medische wetenschap aan de Furtwangen Universiteit,  hoopt bovendien financiering over te houden voor zijn toekomstige onderzoeksproject: de ontwikkeling van technologie waarmee dergelijke stoffen in water worden gefilterd én vernietigd. In eerste instantie gaat het dan om plastic, maar mogelijk ook om medicijnen en drugs. De basis voor de techniek is al gelegd.


Andreas Fath met zijn studenten

Overigens is het Rheines Wasser Experiment, ofwel Rijnwater-experiment, niet alleen wetenschappelijk. Het is ook een echte sportieve prestatie. Fath was jarenlang professioneel zwemmer in open water. Dit is de kroon op die loopbaan.

Fath vertrekt 28 juli al zwemmend vanuit Zwitserland en hoopt 24 augustus in Hoek van Holland aan te komen. Volg zijn tocht (in het Duits) hier.

Topnieuws