Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

18 juni 2015 13:28

NPO wil hd-kwaliteit voor zenders in ether

NPO wil hd-kwaliteit voor zenders in ether

De Nederlandse Publieke Omroep wil zijn televisiezenders NPO 1, 2 en 3 vanaf 2017 in hoge kwaliteit aanbieden via de ether.

NPO-bestuurder Henk Hagoort zegt op het Mediapark Jaarcongres te willen innoveren in ethertelevisie. 
Zo houden kijkers keuze tussen verschillende aanbieders van televisie, aldus Hagoort. Digitenne, van KPN, is een aanbieder van digitale ethertelevisie. Als het aan de NPO ligt, kunnen kijkers vanaf 2017 nog steeds via de ether kijken, maar dan in hd-kwaliteit. De drie publieke televisiezenders blijven gratis te ontvangen via de ether. Volgens Hagoort is de consument winnaar ,,met meer keuze tussen aanbieders en meer kwaliteit op het beeldscherm".

Door nieuwe digitale technologie krijgen kijkers via de ether de mogelijkheid tot interactieve televisie waardoor ze bijvoorbeeld kunnen meedoen aan programma's of extra informatie kunnen opvragen. De NPO onderzoekt de mogelijkheden om ook de terugkijkdienst NPO Gemist aan te bieden via de ether.

Voorwaarde voor hdtv via de ether is het verkrijgen van nieuwe zendvergunningen en nieuwe frequenties. Het ministerie van Economische Zaken beslist hier binnenkort over. De NPO ziet graag dat er meerdere distributiemogelijkheden en dus keuzemogelijkheden voor de consument blijft bestaan, naast kabeltelevisie en IPTV.

Topnieuws