Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

23 april 2016 09:40

Nijboer (PvdA): Shell is een verziekt bedrijf

Nijboer (PvdA): Shell is een verziekt bedrijf

Shell heeft aan Tweede Kamerleden geschreven dat als de gaswinning in Groningen nog verder wordt teruggebracht, dat er onvoldoende geld overblijft om de (verzakte) huizen en panden in Groningen op te knappen. Kamerlid Henk Nijboer is totaal niet te spreken over deze lobby.

Nijboer reageert bij RTV Noord zelfs boos op de lobby van Shell: "Het deugt van geen kant. Deze lobby en dit soort brieven toont aan hoe verziekt dit bedrijf is". Shell heeft deze brief gestuurd naar de kamer en heeft ook kamerleden persoonlijk bezocht. 

Schade moet je betalen
Shell is voor 50 procent eigenaar van Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Volgens de oliemaatschappij zorgt de produktieverlaging slechts voor een marginale verbetering van de veiligheid, maar scheelt het ons uiteindelijk wel 100 miljard euro aan nationaal inkomen.

Shell beschrijft het als volgt: Verdere productiebeperking levert marginale verbetering op in de veiligheidssituatie, maar kost veel. Overhaaste besluiten tot versneld verlagen van de productie van Groningen vernietigt potentieel zo’n € 100 miljard nationaal inkomen dat gepaard zal gaan met dure gas-importen en dus een verslechterde betalingsbalans. Hiermee dreigt ook de economische basis onder het Plan-Alders te worden weggehaald.   

Ook de uitlating van Shell dat er mogelijk maar 100 panden hoeven te worden versterkt, schieten bij Nijboer in het verkeerde keelgat:

"Shell zegt het te begrijpen, maar dat blijkt uit niets. Je hoort NAM-directeur Schotman af en toe iets empatisch zeggen, maar er deugt gewoon niks van. Ik snap niet hoe ze dit in hun hoofd halen. Het bedrijf is verantwoordelijk voor de schade, die het heeft aangericht. Dat lijkt natuurlijk nergens op. Ik heb ze bij kop en kont gepakt en mijn kamer uitgezet", besluit een woedende Nijboer.

Ook de VVD is niet te spreken
VVD-Kamerlid André Bosman uit in het FD ook zijn verbazing over de passage. "Als je vertrouwen wil winnen in het Noorden, zijn dit niet de teksten die je wilt horen. Niet als politicus en zeker niet als Groninger. Ik vind het ongepast."

Voor de liefhebber lees hier de hele brief: Shell input Verkiezingsprogramma’s Tweede Kamer 2017

Topnieuws