Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

03 september 2014 00:01

'Nederlandse banken vaag over belastingontwijking'

'Nederlandse banken vaag over belastingontwijking'

Veel Nederlandse banken zijn actief in belastingparadijzen, of verlenen diensten aan daar gevestigde bedrijven. De meeste banken zijn daarbij vaag over de maatregelen die zij nemen om bij die activiteiten belastingontwijking te voorkomen, stelt de Eerlijke Bankwijzer.

Uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, een initiatief van onder meer Oxfam Novib, FNV en Amnesty International, blijkt dat ABN Amro, Aegon, Delta Lloyd, ING, NIBC, Rabobank en Van Lanschot daardoor mogelijk betrokken zijn bij belastingontwijking.

Belastingdienst omzeilen
Zo bestaat er volgens de organisatie een reëel risico dat ABN AMRO en Van Lanschot het mogelijk maken voor particuliere klanten om de fiscus te omzeilen door bankdiensten aan te bieden vanuit Jersey, Luxemburg of Zwitserland.

Ook bij de rol van investeringsfondsen van bankverzekeraars ING, Aegon en Delta Lloyd in Luxemburg en de Kaaimaneilanden zijn grote vraagtekens te plaatsen, concludeert de Eerlijke Bankwijzer.

Niet helder over rol
Verschillende banken verlenen financiering aan bedrijven via constructies in belastingparadijzen. Zo heeft Rabobank meer dan 50 dochterondernemingen en joint ventures in belastingparadijs Delaware. Aegon, Delta Lloyd en Rabobank zijn niet helder over de rol van hun vestigingen in Bermuda, Ierland en Curaçao, in relatie tot de belasting die zij zelf afdragen. 

Bij ASN Bank, SNS en Triodos zijn volgens het onderzoek overigens geen aanwijzingen gevonden dat ze belastingontwijking mogelijk maken. ABN Amro laat in een reactie weten vanaf volgend jaar een overzicht te publiceren van de winsten en belastingbetalingen in alle landen waar de bank actief is.

In een reactie zegt Rabobank dat zij geen transacties verrichten die in eerste instantie gericht zijn op belastingbesparing.

 

Topnieuws