Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

15 januari 2015 21:07

Merkel wil geen Grexit

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil geen 'Grexit', zegt ze in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Ik wil dat Griekenland in de eurozone blijft", zo wordt de bondskanselier geciteerd in de krant in een interview dat vrijdag verschijnt, negen dagen voordat er in Griekenland parlementsverkiezingen plaatsvinden die bepalend kunnen zijn voor de toekomst van het land binnen de eurozone.

"Al mijn werk met betrekking tot de eurocrisis had, en heeft nog steeds tot doel dat de eurozone versterkt wordt als een geheel met al zijn lidstaten, dus ook Griekenland", zegt Merkel in het interview.

Die solidariteit komt wel in ruil voor hervormingen en verantwoordelijkheid van Athene, aldus de bondskanselier, en "dit principe blijft gelden wanneer we samenwerken met welke Griekse regering dan ook."

De Grieken gaan op 25 januari naar de stembus en in de peilingen staat de ultra-linkse anti-euro partij Syriza voor. Recente opmerkingen van topfunctionarissen uit Duitsland en Frankrijk suggereren dat de rijkere landen in de eurozone niet langer bereid zijn om Griekenland koste wat kost in de muntunie te houden, wanneer de nieuwe regering wil heronderhandelen over zijn schuldverplichtingen.

Eerder berichtte Der Spiegel nog dat Merkel geen moeite zou hebben met een 'Grexit' omdat het valutablok nu niet zo sterk onder druk staat als enkele jaren geleden. Berlijn heeft deze berichten ontkend.

Topnieuws