Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

07 mei 2014 17:59

‘Meer dan de helft van groene stroom is sjoemelstroom'

Er zijn het afgelopen jaar meer groene stroomproducten bij gekomen om uit te kiezen, maar nog meer dan de helft daarvan gebruiken 'sjoemelstroom', waarschuwt de stichting HIER.

Bij de sjoemelstroom-producten krijgen mensen grijze stroom die is 'vergroend' met buitenlandse certificaten. HIER klimaatbureau concludeert na een onderzoek dat dit bij de helft van de groene producten het geval is. 

Losse certificaten
Het afgelopen jaar kwam de 'groene' stroom uit Noorwegen in opspraak. De certificaten zijn omstreden omdat er geen extra groene stroom voor wordt opgewekt. Noorse waterkrachtcentrales produceren stroom voor eigen klanten, zonder die stroom ‘groen' te noemen. Het label ‘groen' wordt vervolgens los doorverkocht. 

Groene overheidsstroom
HIER spreekt ook de Nederlandse overheid aan op het gebruik van de 'vergroende' stroom. Het ministerie van Economische zaken zegt in een reactie dat de kwestie uitgebreid aan de orde is geweest in de Tweede Kamer. Minister Kamp zei destijds dat het gebruik van de groene stroom 'binnen de regels' is.

"Wij doen ontzettend ons best om groene stroom van de grond te tillen", zei Kamp in de Kamer. Daar zijn verschillende methodes voor, waaronder de groene certificaten. "Binnen de regels proberen wij ook een positieve bijdrage te leveren." 

Topnieuws