Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

22 februari 2016 14:19, in:

Mobile World Congress 2016

LG zet eerste stap naar innovatie met 'modulaire' G5

LG zet eerste stap naar innovatie met 'modulaire' G5

Een verwisselbare accu is hét onderdeel van de nieuwe smartphone G5 waar LG mee pronkt. In combinatie met verwisselbare onderkantjes zet LG een klein stapje richting de nodige innovatie in de smartphonemarkt.

De eerste echte modulaire smartphone wordt een belangrijke innovatie. Je eigen smartphone samenstellen, met modules die je aan elkaar kunt klikken. Wil je een grotere accu? Dan klik je een extra accumodule aan je smartphone. LG is nog niet zo ver, maar laat wel een begin zien van deze aankomende revolutie.

Modulair? Eerder semi-modulair
De onderkant van de G5, het nieuwe toptoestel voor 2016, kan worden losgekoppeld en vervangen door een ander onderdeel, zoals een camera- of audiomodule. Met de cameramodule verander je de smartphone in 'oude' camera met fysieke knopjes die je wat fijner vasthoudt, de audiomodule van Bang & Olufsen laat je muziek in hoge kwaliteit luisteren.

Het verwisselen van de onderkant is simpel. Je drukt een knopje in, trekt de onderkant naar beneden, die er dan samen met de accu uit komt. In je hand blijft dan een soort holle smartphone over; een gek gezicht. De accu is vervolgens los te klikken. Deze klik je vervolgens in de nieuwe module, zoals de cameramodule, om deze weer aan de G5 te koppelen. Hopelijk brengt LG de komende tijd nog meer modules uit, zoals een module met een fysiek toetsenbord.

Omdat de accu verwisselbaar is, kun je ook één of twee extra volle accu's meenemen. Veel smartphones hebben deze handige feature niet meer, en het is knap dat LG een systeem heeft ontwikkeld waarin het vervangen van een accu gewoonweg leuk werk is.

Van metaal, en ook in het roze
De G5 beschikt over een metalen design waarbij de verwijderbare onderkant naadloos aan de behuizing aansluit. De voorkant bestaat uit een 5,3 inch-scherm met een QHD-resolutie van 2560 bij 1440 pixels. Die resolutie is hoog. Misschien zelfs iets te hoog, want het hoge aantal pixels verbruikt meer energie dan dat het extra beeldkwaliteit brengt. Gelukkig kun je simpel een lege accu verwisselen voor een volle.

Aan de achterkant van de G5 vind je een 16 megapixel-camera die in breedbeeld foto's schiet. Volgens LG kun je op die manier veel meer op de foto zetten - ongeveer net zo veel als dat je met beide ogen ziet. De vingerafdrukscanner bevindt zich ook aan de achterkant. De knoppen zitten, in tegenstelling tot de vorige G-smartphones, niet op de achterkant maar 'gewoon' aan de zijkant.

Een rollende bal en virtualreality-bril
LG introduceerde naast de G5 ook nog een bestuurbare bal, de Rolling Bot. Dit apparaat is op afstand te besturen en beschikt over een camera. Volgens LG kun je er je huis mee in de gaten houden als je weg bent. Ook is de Rolling Bot voorzien van een laserstraal waarmee je met je kat kunt spelen. Dit gebeurt helemaal automatisch: je hoeft niet zelf de laserstraal te bedienen.

Net als Samsung zet ook LG vol in op virtual reality met zijn eigen bril: de LG 360 VR. Deze is een stuk lichter en kleiner dan een bril als de Gear VR van Samsung of Vive van HTC, en verbindt via een usb-c-kabel met de G5. De beeldkwaliteit is in orde, maar de bril voelt een beetje goedkoop aan. Tijdens het rondkijken verschuift de bril snel van je neus en het kapje dat licht buiten houdt, viel tijdens de demo regelmatig van de 360 VR af.

De 360 VR werkt samen met een andere gadget van LG, de 360 Cam. Dit apparaatje neemt beelden in 360 graden op. Zet hem ergens neer, druk op de knop en de beelden kunnen in 360 graden met LG's VR-bril worden bekeken. Dat worden in de toekomst wel hele bijzondere vakantiekiekjes. Naast 360-graden-video's kun je met de bril ook VR-spelletjes spelen of in een virtuele bioscoop - 'helemaal voor jou alleen!' - naar een film kijken.

Prijzen zijn nog niet bekend
De prijzen en releasedata voor zowel de G5 als accessoires zijn nog niet door LG bekendgemaakt. In tegenstelling tot de 360 VR-bril van LG maakt de G5 met zijn semi-modulariteit wel indruk. Niet omdat het de beste Android-smartphone is die je kunt kopen, maar omdat LG echt iets anders probeert dan de rest. En als het bedrijf deze drang naar innovatie vast blijft houden, komt een echt modulaire smartphone heel dichtbij.