Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

24 oktober 2014 16:43

Lekker gamen met je hersenen en nog beter worden ook

Lekker gamen met je hersenen en nog beter worden ook

'Aan mooie dingen denken, dan wordt de wereld vanzelf ook mooi'. Daar draait het om bij de game Daydream die je bestuurt met je hersenen. Ontwikkelaar Jan Jonk legt uit hoe zijn spel zieke mensen kan helpen.

Daydream speel je met een headset die hersengolven meet. Dat zorgt er niet alleen voor dat mensen met een fysieke beperking hem kunnen spelen, maar ook dat zij en mensen met geestelijke problemen hun hersenen actief trainen.

Keep calm and game on
Want Daydream draait om rust. Het winterse landschap wordt prachtig zomers als de speler maar kalmeert. En dan is het belangrijk om die kalmte te bewaren. Wie helemaal zen is, kan zelfs vlinders en vogels verleiden om het scherm op te leuken.

Met het UMC in Utrecht doet Jonks studio GainPlay onderzoek naar het effect dat de game heeft op patiënten met schizofrenie of psychoses. Daarmee zijn ze genomineerd voor zowel de LiveWIRE als Accenture Innovation Awards. Er is meer vervolgonderzoek nodig, legt Jonk uit, maar de eerste resultaten zijn positief.
 
ZIE OOK: Verbeter de wereld, begin met een virtual reality-bril

Eerder werd Daydream al getest in de wachtkamers van tandartsen. Patiënten met een tandartsfobie worden een stuk rustiger door het spel een paar minuten te spelen.  De mogelijkheden zijn eindeloos volgens Jonk.

Denk aan mensen die hun bloeddruk moeten laten meten. "Zij zijn vaak al zenuwachtig en dat beïnvloedt de resultaten. Ze kunnen dan zelfs meer medicijnen krijgen dan ze eigenlijk nodig hebben. Als ze eerst kalmeren is de meting nauwkeuriger."

Klierende koters
Maar ook lastige kinderen zijn geholpen met het spel. Toen de leerlingen van enkele Zeeuwse scholen GainPlay mochten testen, stonden alle druktemakers drie kwartier in de rij om even te kunnen gamen. "Er stonden vijf van die voetbaljongens een beetje te klieren. Van Daydream werden ze kalm."

Het lijkt tegenstrijdig, maar juist het competitieve element maakt het spel extra leuk. Er worden scores bijgehouden: hoe lang duurt jouw zomer, hoe weelderig is jouw landschap. Mensen strijden tegen elkaar om zo kalm mogelijk te blijven.

ZIE OOK: Finalisten Shell LiveWIRE 2014 bekend

Het idee is dat spelers hier ook later profijt van hebben. "We denken dat je leert om in stressvolle situaties terug te grijpen op die innerlijke rust. Je leert op commando loslaten."

Nieuwsgierig? Jonk denkt niet dat Daydream inclusief headset op korte termijn in de winkels ligt, hoewel ook een gewone gebruiker er baat bij kan hebben. GainPlay richt zich momenteel vooral op de zorg. In die sector ziet hij ook verdienmodellen voor zich.

Spelend beter worden
"Patiënten kunnen dan zorg op afstand krijgen. Dan krijgen ze een persoonlijke licentie en een vergoeding voor de game en de apparatuur." Ook zouden patiënten samen een sociale groep vormen die elkaar stimuleren en motiveren. Want je wil natuurlijk wel de beste zijn. En dus de kalmste.

In de volgende uitzending van Toekomstmakers besteden we meer aandacht aan games in de zorg. Kijk dinsdag 28 oktober 12:20 naar RTL Z.

Topnieuws