Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Jouw portemonnee in 2015

Jouw portemonnee in 2015

Wat zijn de nieuwe regelingen voor je leaseauto, wat moet je weten als huiseigenaar en hoe regel je je belastingzaken handig? Elianne Kuepers zet, samen met deskundigen, alle belangrijke wijzigingen op een rij. Waar moet je op letten en hoe kun je profiteren? Onderaan dit verhaal kan je zelf uitrekenen wat de effecten voor jou zijn.

Wat zijn de nieuwe regelingen voor je leaseauto, wat moet je weten als huiseigenaar en hoe regel je je belastingzaken handig? Elianne Kuepers zet, samen met deskundigen, alle belangrijke wijzigingen op een rij. Waar moet je op letten en hoe kun je profiteren? Onderaan dit verhaal kan je zelf uitrekenen wat de effecten voor jou zijn.

Topnieuws
meer stories
Meest gelezen : Geld & Werk
22 december 2014 23:34, in:

Jouw portemonnee in 2015

Wat verandert er in 2015 voor jouw portemonnee?

RTLZ zoekt in het programma 'Jouw portemonnee in 2015' uit wat er het komende jaar allemaal financieel allemaal gaat veranderen en vooral wat jij daar van merkt.

Wat zijn de nieuwe regelingen voor je leaseauto (VERVOER), wat er verandert in de zorg (ZORG), wat moet je weten als huiseigenaar (WONING) en hoe regel je je belastingzaken handig (FISCAAL). 

In onderstaande video van 15 minuten hebben we slimme trucs die je niet wilt missen en deskundigen die je van advies voorzien. Betaal je belasting op tijd, anders betaal je 4% boeterente, ren nu nog naar de fietsenwinkel voor een fiscaal vriendelijke fiets en misschien is het een heel goed idee om een jaar langer in je huidige leaseauto te rijden.

 

22 december 2014 17:05, in:

Jouw portemonnee in 2015

In 2015 kan je minder lenen voor je hypotheek

In 2015 kan je minder lenen voor je hypotheek

Er gelden vanaf volgend jaar strengere eisen om een hypotheek te krijgen. Daardoor kun je met hetzelfde inkomen een stuk minder lenen.

Wie 35.000 euro verdient, kan volgend jaar ongeveer 14.000 euro minder hypotheek krijgen”, vertelt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. De nieuwe eisen zijn opgesteld door budgetvoorlichter NIBUD, maar een aantal organisaties vinden dat ze daarin veel te streng zijn geweest. Maar volgens André de la Porte bestaat er geen kans dat de nieuwe eisen de komende weken nog van tafel gaan.

Hans André de la Porte legt uit:

 

Bij de verkoop van je huis moet je straks een energielabel kunnen overleggen. Door dat label wordt duidelijk hoe zuinig een huis is. Het label is via een internetsite aan te vragen en kost enkele tientjes. Wie bij verkoop geen label kan overleggen, riskeert een boete die kan oplopen tot bijna 400 euro.

De verruimde schenkingsregeling, waardoor mensen eenmalig 100.000 belastingvrij kunnen schenken, vervalt. Dat betekent dat ouders hun kinderen volgend jaar nog maar tot 52.752 euro kunnen schenken, zegt minister Blok.

22 december 2014 16:52, in:

Jouw portemonnee in 2015

De belangrijkste wijzigingen voor leaserijders

De belangrijkste wijzigingen voor leaserijders

Leaseauto's worden vanaf 1 januari minder snel als zuinig aangemerkt. Veel auto's zijn daardoor fiscaal minder aantrekkelijk.

De CO2-grenzen worden volgend jaar aangescherpt. Dat betekent dat een auto minder snel als zuinig te boek staat en je dus minder profiteert van een lage bijtelling. Ook wordt er vanaf volgend jaar geen onderscheid meer gemaakt tussen benzine en dieselauto’s voor de bijtelling. De bijtelling voor volledig elektrische auto’s blijft vier procent. “Voor een aantal leaserijders is het slim hun leasecontract te verlengen om te kunnen blijven profiteren van de gunstige bijtelling die ze nu hebben”, zegt directievoorzitter Berno Kleinherenbrink van Leaseplan. “Leaserijders kunnen in totaal 60 maanden blijven rijden met de bijtelling die ze nu hebben. Het is verstandig om je leasemaatschappij te vragen wat je mogelijkheden zijn.”

Alleen volledig elektrische auto’s worden nog vrijgesteld van BPM. De meeste andere auto’s worden daardoor duurder.

De motorrijtuigenbelasting stijgt. De belasting stijgt met 0,9 procent. Dat scheelt u enkele tot enkele tientallen euro’s per jaar. Ook de accijnzen op benzine en diesel stijgen met 0,9 procent. 

 

22 december 2014 16:40, in:

Jouw portemonnee in 2015

De belangrijkste wijzigingen op fiscaal gebied

De belangrijkste wijzigingen op fiscaal gebied

De belangrijkste wijziging is dat je als werknemer per 1 januari veel minder fiscaal vriendelijk pensioen kan opbouwen. Je uiteindelijke pensioen daalt daardoor met 13%. Bij een inkomen boven 100.000 euro kan je helemaal niet meer met belastingkorting sparen voor je oude dag.

Vanaf 1 januari geldt daarbij voor iedereen de werkkostenregeling. Dit is een regeling die alle losse regelingen voor vergoedingen aan werknemers vervangt. Losse regelingen, zoals de regeling voor de fiets van de zaak, vervallen. De werkgever bepaalt welke voordelen voor werknemers onder de werkkostenregeling vallen.

De versoepelde dividendregeling, waardoor directeur-grootaandeelhouders van bedrijven zichzelf fiscaal vriendelijker dividend uit kunnen laten keren, verdwijnt volgend jaar. Daardoor betalen directeur-grootaandeelhouders volgend jaar geen 22% zoals dit jaar, maar weer 25% belasting over hun dividenduitkering. 

Ingrid Allemekinders van EY Belastingadviseurs legt uit:

 

22 december 2014 16:35, in:

Jouw portemonnee in 2015

De belangrijkste wijzigingen in de zorg

De belangrijkste wijzigingen in de zorg

Wie de komende dagen een zorgverzekering afsluit, zal zien dat hij of zij duurder uit is en dat het verplicht eigen risico stijgt.

De zorgverzekering wordt duurder, gemiddeld met 5 tot 10 euro per maand.

Het minimale eigen risico stijgt, van 360 euro nu naar 375 euro in 2015. Maximaal kan je volgend jaar kiezen voor 875 euro eigen risico.

Hulpbehoevende ouderen mogen minder snel naar een bejaardenhuis. Meer ouderen moeten thuis blijven wonen. Mensen met lichte indicties als ZZP1, 2 en 3 komen niet meer in aanmerking voor opname in het verzorgingshuis.

Kijk hier naar onze analyse van de veranderingen in de zorg:

 

18 november 2014 10:43, in:

Jouw portemonnee in 2015

Loonstrookje 2015: Bekijk of jij netto meer of minder overhoudt

Salarisverwerker Salar heeft op basis van de nieuwe regels voor de loonbelasting berekend hoeveel salaris iedereen volgend jaar netto overhoudt. Bekijk hoeveel dat voor jou is.

Bekijk de tool via je smartphone-app

De berekeningen van Salar houden geen rekening met pensioenpremies, bedrijfstakfondsen en cao-verhogingen. Ook toeslagen, kortingen op de inkomstenbelasting en verzekeringspremie zijn niet meegerekend. Houd er bovendien rekening mee dat jouw persoonlijke situatie altijd kan afwijken van deze algemene cijfers.

ZIE OOK: Loonstrookje: hoge middeninkomens houden iets meer over

03 november 2014 11:59, in:

Jouw portemonnee in 2015

Bekijk hoeveel naheffing jij volgend jaar betaalt

Staatssecretaris Wiebes heeft een inschatting gemaakt van de extra naheffing die je volgend jaar moet gaan betalen over je inkomstenbelasting. Check hoeveel jij extra kwijt bent in onze tool.

Door drukte op de site kan het zijn dat de tool langzaam of helemaal niet draait. Onze excuses daarvoor, wij doen er alles aan om de tool op site te houden. Probeer het anders later nog eens.

Klik om de tool op je smartphone-app te bekijken

Bij de cijfers hierboven gaat het om je persoonlijke inkomen. Deze cijfers zijn gebaseerd op een brief die staatssecretaris Wiebes vandaag aan de Kamer heeft gestuurd. Het kan zijn dat jouw persoonlijke situatie afwijkt van de hierboven weergegeven bedragen.