Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

15 november 2013 13:59

Jonge ondernemers in één top 100

Jonge ondernemers in één top 100

Vandaag publiceren Anne Walraven en Marjan Kloosterboer de DJ100: een top 100 van innovatieve ideeën en projecten van jonge mensen op het gebied van duurzaamheid. Het doel? Een verbinding maken tussen deze jonge, innovatieve ondernemers en bedrijfsleven en overheid.

Voor haar eigen project ‘Future Fuel’ interviewt Walraven iconen uit de oude en nieuwe generatie over de hele wereld. Slechts één vraag stelt ze: ‘leg mij uit hoe de wereld in elkaar zit’

Brandstof

Die interviews leverden Anne Walraven (27) zoveel inspirerende verhalen op, dat ze besloot dat die verhalen zichtbaar moesten worden voor de hele wereld. Zo ontstond DJ 100, wat staat voor Duurzame Jonge 100.

“Ik ontdekte dat al zoveel jonge mensen bezig waren met werk of ideeën op het gebied van duurzaamheid." Sommigen van hen waren al jaren heel succesvol aan het ondernemen, terwijl niemand ooit van ze gehoord had. "Ik geloof juist in de kracht van jonge mensen als brandstof voor de toekomst", vertelt Walraven.

Eilandjes in de oceaan

"Ook zag ik dat veel jongeren, inclusief ikzelf, zich drijvende eilandjes voelen in de oceaan, zonder echt aansluiting te vinden. Maar bedrijven en overheden zitten juist te springen om contact met koplopers in duurzaam ondernemen.”

Twitter

Met dit idee ging Walraven aan de slag. Ze startte vorig jaar november  samen met Marjan Kloosterboer (24) een discussie op Twitter om het inspirerende werk van jongeren meer zichtbaar te maken. Dat leverde ongelooflijk veel reacties op.

“We besloten de beste ideeën te laten nomineren door een professionele jury. We stelden drie vragen: wat is de impact van je idee, hoe sluit jouw idee aan bij de grotere visie van duurzaamheid en wat is het effect van je idee? Daarop kregen we reacties uit het hele land, van Groningen tot Zeeland. Daaruit is deze top 100 ontstaan."

Verbinding

Over wat ze wil bereiken is Walraven duidelijk. “Ik wil een bijdrage leveren aan de nieuwe economie door verbinding, delen en co-creatie.”

Haar Twitter-discussie en de publicatie op DJ100.nl trekken zoveel aandacht, dat binnen no-time organisaties als Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO) en Eneco op de stoep stonden.

“We willen er nu een professionele organisatie van maken: een loket creëren waar mensen elkaar kunnen vinden. We doen het inmiddels nu met z’n vieren, maar allemaal naast onze eigen baan. En dat gaat nog maar net goed. Eneco heeft al toegezegd de eerste gegadigde partij te willen zijn voor volgend jaar.”

Topnieuws