Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

16 oktober 2015 16:38

iPhone 6S (Plus) review: beste smartphone die je kunt kopen

Ondanks dat Apple de prijzen in Nederland verhoogt, blijft de iPhone enorm populair. De iPhone 6S en 6S Plus verschillen niet heel veel van de vorige generatie iPhones, maar zijn door belangrijke verbeteringen wel de beste smartphones die je op dit moment kunt kopen.

"Dat is toch de nieuwe iPhone", vraagt een vrouw in de trein over mijn roze iPhone 6S Plus. "Leuk zeg, dat roze. Staat je goed." Ze glimlacht en pakt haar iPhone 5, voorzien van een felroze hoesje. Het is opvallend hoe veel mensen de kleur roze associëren met de nieuwe iPhone. Des te knapper van Apple dat het de introductie van een kleur grotendeels kan toe-eigenen, terwijl Android-fabrikanten al veel langer roze smartphones verkopen.

Nee, het is roségoud
Als je niet de 'roségouden' (Apple noemt 'm liever niet roze) variant kiest, weet niemand dat je de nieuwe iPhone hebt. Van een afstandje ogen de iPhone 6 en 6S precies hetzelfde. Opvallend genoeg is de iPhone 6S wel iets dikker en zwaarder - 0,2 millimeter en 14 gram. Dat lijkt heel weinig, maar de iPhone 6 weegt 129 gram. De nieuwe iPhone is dus zo'n 10 procent zwaarder, en dat merk je wel als je hiervoor de iPhone 6 hebt gebruikt. Om heel eerlijk te zijn voelt een iets zwaardere iPhone juist wat fijner aan: zo glipt  'ie ondanks zijn gladde behuizing wat minder snel uit je hand.

Ook de behuizing en het glas zijn door Apple verstevigd. Het aluminium is steviger dan de vorige iPhone, wat ervoor moet zorgen dat de smartphone niet plotseling in de broekzak buigt, dat kon in sommige gevallen nog wel eens gebeuren bij de iPhone 6. Het glas lijkt vooralsnog niet krasbestendiger te zijn. Na een week heeft de iPhone 6S alweer een paar flinke krassen op het scherm, dus het is verstandig om een screen protector te kopen.

Sneller je vinger herkennen
Een verandering die je wél direct merkt is de verbeterde vingerafdrukscanner. Apple was met de iPhone 5S een van de eerste fabrikanten die een vingerafdrukscanner aan zijn smartphone toegevoegde, en de scanner is elk jaar opnieuw een stuk verbeterd. Touch ID, zoals de scanner heet, werkt ongeveer twee keer zo snel als bij de iPhone 6. Je hoeft de knop nauwelijks aan te raken en je vingerafdruk wordt al herkend. 

De grootste vernieuwing die Apple doorvoert, is 3D Touch. Deze technologie registreert hoe hard je op het scherm drukt en kan daaraan verschillende acties koppelen. Als je normaal op een app drukt, start je de app op. Druk je wat harder op het icoontje, dan krijg je bij de telefoon-app bijvoorbeeld direct jouw drie recente contacten te zien.

De toekomst is 3D Touch
iOS 9 voelt door 3D Touch net wat intuïtiever aan dan oudere modellen. Dit merk je bijvoorbeeld als je een selfie wilt nemen. Met 3D Touch druk je iets harder op het camera-icoontje en zo kan je makkelijk de selfiemodus selecteren.

De technologie wordt wat innovatiever ingezet bij de email- en berichten-app. Daar kun je hard op een bericht drukken om een voorbeeld te zien, en nog iets harder drukken om hem te openen. Dat is even wennen, maar voelt na een tijdje heel normaal aan. Zo werk je nog sneller naar je inbox zero toe.

Toch heeft Apple zijn nieuwe schermtechnologie nog niet overal even slim toegepast. De échte innovatieve features blijven uit, zoals harder op de vooruitspeelknop drukken om sneller af te spelen. Of hard drukken op een icoontje in het snelstartmenu, zoals het wifi-knopje, waarmee je dan de wifi-instellingen opent. Mogelijk gaat Apple de komende tijd meer 3D Touch-features aan iOS 9 toevoegen, want vooralsnog voelt het een beetje summier aan.

Live Photo's en betere selfies
3D Touch speelt ook een belangrijke rol in Live Photos, de nieuwe manier waarop de iPhone 6S foto's maakt. Net voordat je een foto schiet, neemt de camera een kort videofragment op die tot even na het maken van de foto loopt. De foto wordt in de galerij opgeslagen, maar door hard te drukken laat je de afbeelding tot leven komen.

Eén probleem: deze Live Photo's kun je helemaal niet goed met anderen delen. Alleen iPhone 6S-bezitters kunnen een Live Photo ontvangen en afspelen. Er is bijvoorbeeld geen manier om ze als gif-bestandje via Twitter of Facebook te delen. Laatstgenoemde heeft wel aangekondigd om de Live Photo's uiteindelijk te gaan ondersteunen. Als je een bewegende foto met iemand zonder iPhone 6S wilt delen, kun je het bestand nog wel versturen als een korte video.

De camera's van de iPhone 6S hebben ook een upgrade gekregen: van 8 naar 12 megapixels aan de achterkant en van 1,2 naar 5 megapixels aan de voorkant. De grootste kwaliteitsverbetering merk je bij de selfiecamera: het beeld is een stuk scherper en selfies zien er veel beter uit dan voorheen. Een handige toevoeging van Apple is dat het scherm van de iPhone oplicht zodra je een selfie maakt, waardoor het display wordt gebruikt als flitser.

Hopen het einde van de dag te halen
Op twee belangrijke onderdelen toont Apple geen verbetering: de snelheid en accuduur. De iPhone 6S is tijdens normaal gebruik niet merkbaar sneller dan de vorige iPhone 6. Het kleine verschil in snelheid is eigenlijk alleen te merken bij het opstarten en spelen van zware games.

De accuduur blijft ook grotendeels hetzelfde. Ondanks dat de iPhone 6S een iets kleinere accu heeft dan de iPhone 6, is het batterijverbruik grotendeels hetzelfde. Dat komt voornamelijk door de zuinigere chip. Het is zonde dat Apple niet heeft gekozen om een iets grotere accu in de iPhone 6S te plaatsen, want dat zou de accuduur aanzienlijk verlengen. Dan hoef je niet meer te hopen dat je iPhone het einde van de dag wel haalt.

Als je veel om de accuduur geeft, kun je beter de iPhone 6S Plus overwegen. De Plus-variant beschikt over een groot 5,5 inch-scherm (de normale iPhone 6S een 4,7 inch-scherm), maar heeft ook een grotere accu. Dat resulteert in een goede accuduur waarmee je vrijwel altijd het einde van de dag haalt - zelfs met actief gebruik.

Jammer van de 16GB...
De iPhone 6S en 6S Plus zijn dit jaar duurder dan vorig jaar. In plaats van 699 en 799 euro betaal je nu 749 en 859 euro voor de 16GB-variant van respectievelijk de iPhone 6S en iPhone 6S Plus.

Ondanks de hogere prijzen is de nieuwe iPhone wel de beste smartphone die je op dit moment kunt kopen. De combinatie van de hardware en software is ongeëvenaard, en Apple-producten blijven jarenlang een vrij hoge tweedehandswaarde houden.

Het is wel een nare actie van Apple om te beginnen bij het 16GB-model, waarna de volgende stap een 64GB-versie met een meerprijs van 100 euro is. Het zou fraaier zijn geweest om te beginnen bij een 32GB-model, voor logischerwijs dezelfde prijs.

Als je een iPhone overweegt, neem dan vooral niet de goedkoopste 16GB-versie. Van die 16GB houd je maar zo'n 10GB over, dat heel snel volloopt door games (gemakkelijk 1GB per spel), offline Spotify-lijsten en natuurlijk al je apps. Kies je voor de 64 of 128GB-versie, dan kun je er weer gemakkelijk een aantal jaar tegen aan.

Een andere interessante keuze is om een tweedehands iPhone 6 aan te schaffen. Deze smartphones zijn in prijs verlaagd en als je niet per se warm wordt van 3D Touch of de 'roségouden' kleur, is een goedkopere iPhone 6 een betere optie.

Topnieuws