Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

18 juli 2014 14:18

Iedereen een eigen reisgids dankzij Nederlandse startup

Je wil geen standaard reisgids. Maar voor het verzamelen en samenvoegen van reistips die jou wél aanspreken, heb je eerst een week vakantie nodig. Frederieke Wolter: "Ik vroeg me af waarom niemand dit oploste. Dus ben ik dat zelf gaan doen."

Traditionele feestdagen beleven in Japan, surfen op Sardinië, of een stadswandeling met de kinderen: dit soort specifieke reizen vindt je niet in de gemiddelde Lonely Planet. De Nederlandse startup Favoroute biedt een online marktplaats voor persoonlijke reisgidsen met tips, routes en foto's: van wat je wil zien tot hoe je daar komt en waar je overnacht. 

Oprichter Frederieke Wolter reist zelf graag, maar 'het was frustrerend om uit te zoeken wat ik zelf wil en alle tips te combineren'. Het plan om dat aan te pakken kreeg ze al in 2006. "Elke vakantie wilde ik mijn baan opzeggen om dit idee vorm te geven. Het bleef in mijn hoofd zitten, ik lag er zelfs wakker van."

Bloed, zweet en tranen
Drie jaar geleden begon ze voor zichzelf. Een hele stap. Ook al was ze goed op de hoogte van alle digitale tools die ze kon gebruiken, investeerders had ze niet. "Ik heb zelf veel geïnvesteerd. Ook zijn er een paar mensen in het team met een aandeel. Iedereen gelooft er zo in. Dat gaan we weer terugverdienen."En naast geld, kost een eigen startup bloed, zweet en tranen. Wolter heeft absoluut geen spijt: "Dit had ik nooit willen missen, ik leer zoveel maar ik weet nu achteraf hoeveel energie het kost. Als ik dat drie jaar geleden had geweten, had ik er nog iets langer over nagedacht."

De perfecte reisapp
Het verdienmodel staat op poten. Er staan op Favoroute.com al heel wat gidsen van professionele reisbloggers en -journalisten. "Die worden te zijner tijd tegen betaling aangeboden als we de app en het geprinte boekje ook aanbieden. Dan is het product voor de reiziger ook echt compleet."

"Later kunnen we mogelijk samenwerken met booking engines. En uiteindelijk sluiten we ook advertenties niet uit, maar dat is zeker niet onze eerste insteek. Eerst wil ik dat die app perfect is en werkt zoals ik dat zelf graag zou willen als ik reis", zegt Wolter.De meeste gidsen zijn nu beschikbaar in het Engels, een paar in het Nederlands. "We beginnen in Nederland. Bloggers schrijven in de taal die zij fijn vinden. Maar het is absoluut een volgende stap om uit te breiden. We zijn in gesprek met vertaalbureaus, zodat elke gids in de toekomst meertalig beschikbaar is. Ook in het Chinees als daar interesse voor is."

Dezelfde smaak
Er is voor ieder wat wils op Favoroute. Zit jouw reis er toch niet tussen, dan kun je dus zelf aan de slag met je persoonlijke reisgids.  Zelf zijn Wolter en haar teamgenoot Charlotte van Dijk fan van de reisgidsjes van Alexandra Gossink.

Zij schrijft voor Favoroute over een yogareis naar New York en surfen op Sardinië, en gaat nog schrijven over surfreizen in Spanje, Frankrijk en Marokko. "Ik weet als ik haar gids lees dat ze dezelfde smaak heeft als ik. Ze geeft dan ook tips voor barretjes en tentjes. Het is echt haar passie en dat inspireert mij dan weer."

ZIE OOK: Delfste startup gaat internationaal

Topnieuws