Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

25 augustus 2014 09:30

Functionelere stad dankzij open data

Een kaartje waar alle Airbnb's van Amsterdam op te zien zijn, daarmee kwam OSCity in het nieuws. Maar de site zet meer op de kaart. "Dankzij de kaarten kun je een stad functioneler indelen."

OSCity (Open Source City) is een zoekmachine voor ruimtelijke inrichting, legt bedenker Mark van der Net uit. Hij heeft zelf een achtergrond als stedenbouwkundige, architect en programmeur.

Zijn site maakt allerlei ruimtelijke kwesties inzichtelijk, zo zou je bijvoorbeeld kunnen zoeken waar de beste bedrijfspanden aan het water staan. Of als ondernemer ontdekken wat de beste plaats is om een winkel te openen.

ZIE OOK: Stad van de toekomst drijft op water

De data komt uit verschillende bronnen. "We maken gebruik van open data, van bijvoorbeeld het Kadaster, gemeenten en energiebedrijven", vertelt Van der Net. Een ander deel van de informatie komt van de websites zelf, zoals bijvoorbeeld de adressen van Airbnb. 

Die data wordt van het internet 'geschraapt'. "Mijn server vraagt heel veel pagina's tegelijk op", vertelt Van der Net. "Al die gegevens worden opgeslagen en gekoppeld."

ZIE OOK: Earth Day: de groene stad staat centraal

In totaal verzamelde Van der Net al ruim 140 Gigabyte aan data. De site richt zich niet op de gewone internetter. De data en kaarten zijn vooral bedoeld voor andere stedenbouwkundigen en om onderzoek mee te kunnen doen. "We zijn nu met een paar universiteiten aan het kijken hoe je een stad functioneler kunt maken."

Op de site zijn ook actionmaps te vinden, waarin bijvoorbeeld de ontregeling van Amsterdamse hotels door Airbnb te zien is. Een andere kaart laat zien waar de woonlasten het laagst zijn. "Die actionmaps zijn vooral bedoeld om iets aan de kaak te stellen." Er wordt gewerkt aan een functie waarmee iedereen zelf kaarten kan maken. 

Topnieuws