We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

07 juni 2014 10:15

'Dubieuze rol Nederlandse bedrijven in Qatar'

Nederlandse bedrijven en financiële instellingen lopen het risico indirect betrokken te raken bij arbeidsrechtenschendingen in Qatar bij de bouw van stadions en andere faciliteiten voor het WK Voetbal in 2022.

Dat zegt de FNV op basis van een onderzoek dat de vakcentrale liet doen door onderzoeksinstituut Profundo. 

De betrokken bedrijven, banken en pensioenfondsen werken samen met en investeren in internationale bedrijven die zich in Qatar schuldig zouden maken aan schendingen van de rechten van bouwvakkers, veelal gastarbeiders die komen uit landen als Nepal, India, Sri Lanka en Bangladesh. Vanaf het begin van de bouw van de WK-stadions, twee jaar geleden, overleden al bijna 400 arbeiders

"De manier van werken in Qatar is een heel andere dan in Europa. Het komt daar veelvuldig voor dat werkgevers paspoorten innemen en mensen dwingen 12 uur per dag in de brandende zon te werken. Daarom moeten Nederlandse bedrijven, banken en pensioenfondsen volgens mij niet willen dat hun geld wordt gebruikt door dat soort bedrijven", aldus FNV-voorzitter Ton Heerts.

ZIE OOK: 'Elke dag één dode bij bouw WK-stadions Qatar'

De onderzoekers analyseerden de verbanden tussen Nederlandse bedrijven en zes bedrijven die betrokken zijn bij de schending van arbeidsrechten in Qatar. Dat zijn bedrijven die door mensenrechtenorganisaties als Amnesty International zijn betrapt op het schenden van de arbeidsrechten. Het gaat om Aspire Logics, Bechtel, Hyundai Engineering & Construction, Qatar Petroleum, Qatari Diar en Vinci. Uit het onderzoek blijkt dat er drie Nederlandse bedrijven samenwerken met deze zes: ingenieursbureau Arcadis, baggeraar Boskalis en oliemaatschappij Shell. 

Daarnaast bekeek Profundo de investeringen van 25 Nederlandse financiële instellingen in deze zes bedrijven. Daar zitten ING en ABN Amro bij en de vier grootste pensioenfondsen. Pensioenreus ABP/ APG heeft voor ongeveer 150 miljoen euro geïnvesteerd in de betrokken bedrijven. ING heeft voor meer dan 400 miljoen eruo aan leningen uitstaan aan Arcadis, Boskalis, Hochtief en Vinci.

Door de FNV geconfronteerd met het onderzoek gaven veel instellingen aan dat ze al in gesprek zijn met bedrijven die in Qatar werken, andere zeggen dat zij een duidelijk beleid voeren op dit vlak en de ontwikkelingen in Qatar op de voet volgen.

Lees hier het hele onderzoek

Topnieuws