We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

22 april 2014 11:13

Banken iets duurzamer in 2013

Zeven Nederlandse banken hebben hun beleid iets duurzamer gemaakt in 2013. Het gaat om ABN Amro, Aegon Bank, ASN Bank, NIBC, Rabobank, SNS Bank en van Lanschot. Delta Lloyd Bank, ING Bank en Triodos voerden geen verbeteringen door.

Dat blijkt uit de nieuwe jaarupdate van de Eerlijke Bankwijzer. De zeven banken hebben op verschillende vlakken duurzame stappen gemaakt volgens de bankwijzer. Aegon stelt bijvoorbeeld certificeringseisen voor kleding en chemie. ASN en Rabobank bevorderen energiebesparing in de woningbouw en vastgoed.

Maar ook voor de zeven ‘winnaars’ is er nog werk aan de winkel: “Het is goed dat een aantal banken verdere stappen neemt om hun duurzaamheidbeleid te verbeteren. Er is nog een lange weg te gaan. Het beleid voor met name klimaat, dierenwelzijn, belastingen & corruptie en woningbouw laat bij veel banken nog flink te wensen over", stelt Peter Ras, projectleider van de Eerlijke Bankwijzer.

Ook worden duurzame plannen niet altijd vertaald naar een duurzame praktijk. Om te controleren of banken hun beleid wel goed uitvoeren doet de Eerlijke Bankwijzer ook praktijkonderzoek. En daar vallen de resultaten van afgelopen jaar tegen: "Uit onze vier praktijkonderzoeken in 2013 blijkt dat de realiteit weerbarstig is. Het investeringsbeleid van banken voor kernwapens, veetransport, transparantie en mijnbouw schiet vaak tekort of wordt niet goed uitgevoerd", aldus Ras.

De “Eerlijke Bankwijzer” is een samenwerkingsverband van de organisaties Amnesty International, Dierenbescherming, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib en PAX. Het praktijkonderzoek van de Eerlijke Bankwijzer is uitgevoerd door Profundo.

Topnieuws