Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

31 maart 2014 15:25

Aruba: zon, zee en.... windmolens!

Aruba: zon, zee en.... windmolens!

Aruba wil over zes jaar de energievoorziening volledig duurzaam hebben. Het eiland ziet het als een noodzakelijke stap om de economie ook op langere termijn gezond te houden.

Nederlandse kennis
Nederlandse kennis van TNO, de universiteiten Delft en Eindhoven spelen een belangrijke rol in de ambitie. Zo zit TNO al met een permanente delegatie van tien man op het eiland. Philips heeft ook al aangegeven mee te willen werken.

President Mike Eman van Aruba maakte het nieuws bekend op een bijeenkomst van Tedxbinnenhof en Toekomstmakers. "Veel van de techniek is er. Wij worden de vitrine van de wereld om te laten zien dat daarmee een stabiele duurzame energievoorziening mogelijk is. In 2015 zitten we op 50 procent. De volgende 50 procent daarna wordt een uitdaging."

Eman wordt een van de sprekers op 31 maart als er weer een nieuwe Tedxbinnenhof is.

Toerisme
Het Caraïbisch eiland heeft veel van zijn recente welvaart aan de groei van het toerisme te danken. Het aantal hotelkamers verviervoudigde naar achtduizend. Het aantal toeristen groeide naar 1,5 miljoen per jaar. Het heeft de 100.000 koppige bevolking meer welvaart gebracht, maar niet per se een betere kwaliteit van leven, stelt Eman.

Groen Aruba
Door het eiland volledig te verduurzamen denkt hij uiteindelijk naast materiële welvaart ook voor meer welzijn voor zijn bevolking te kunnen zorgen.

"Er zijn al heel veel technieken. Denk aan energie opslag, vliegwielen, compressie. Wij zullen de technieken verder ontwikkelen en gaan toepassen. Veel grote landen uit onze regio tonen al belangstelling voor wat wij doen"

Topnieuws