Finance

Bedrijven vechten om vakantiewerkers: explosieve groei zomerbaantjes

21 juni 2019 06:00 Aangepast: 21 juni 2019 08:09
Beeld © PostNL

Wie wil bijverdienen deze zomer, heeft de baantjes voor het uitkiezen. Er is dit jaar namelijk veel meer vakantiewerk dan voorgaande jaren. Meest gevraagd zijn postbodes, poetsers en thuiszorgers.

Afgelopen weken stonden er op de grootste vacaturewebsite van Nederland bijna drie keer zoveel vakantiebanen als in 2016. Ook uitzendorganisatie YoungCapital signaleert dat er veel meer vraag is naar vakantiekrachten.

Dirk en Dekamarkt

Bedrijven in de postbezorging, schoonmaak en zorg zoeken de meeste vakantiekrachten, blijkt uit data opgevraagd bij Randstad, YoungCapital en vacaturezoekmachine Indeed.

Ook supermarkten staan te springen om versterking in de vakantiemaanden. In de top 10 van bedrijven met de meeste zomerbaantjes bij Indeed staan maar liefst drie supermarkten: Albert Heijn, Dirk en DekaMarkt.

Pech voor postbedrijven

Verder valt op dat twee postbedrijven hoog in de lijst staan. Van alle zomerbaantjes komt bijna een kwart van PostNL, gevolgd door dat andere postbedrijf Sandd met een kleine 9 procent.

Horeca populair

Niet alleen zijn er meer vacatures voor vakantiewerk, ook het aantal mensen dat een vakantiebaantje zoekt, is volgens de uitzenders gestegen.

"Er wordt het meeste gesolliciteerd op vacatures voor promotiewerk, gevolgd door baantjes in de detailhandel, horeca en op logistieke functies. Deze worden dus ook het makkelijkst bij ons opgevuld", aldus de woordvoerder van YoungCapital.

Snel bijverdienen

De moeilijkst op te vullen vacatures zijn die voor postbezorgers, terwijl daar juist veel van nodig zijn. Volgens de woordvoerder van Indeed komt dat omdat deze baantjes vaak maar voor een paar uur per week zijn.

Wie even snel wil bijverdienen in de zomer, kiest daarom niet voor een baantje als postbode.

Meer salaris

PostNL bevestigt aan RTL Z dat het vaak gaat om baantjes van 4 tot 6 uur in de week. Het is moeilijk om voldoende postbodes te vinden deze zomer. Daarom probeert PostNL te benadrukken waarom het aantrekkelijk is om postbode te worden.

"Je kunt heerlijk uitslapen, want je begint pas rond 11 uur. Daarnaast ben je lekker buiten en ben je eigen baas," somt de woordvoerder op. PostNL overweegt vooralsnog niet om het uurloon voor vakantiewerkers te verhogen. Postbodes ouder dan 17 jaar krijgen een kleine 10 euro bruto per uur.

"Voor nu benadrukken we waarom het leuk is om deze vakantiejob te hebben, met veel vrijheid." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore