Finance

Accountants waarschuwen KNVB: helft van de profclubs wankelt

21 mei 2019 21:32 Aangepast: 22 mei 2019 10:11
Beeld © ANP

Een kwart van de Eredivisieclubs en twee derde van de clubs in de Eerste Divisie heeft meer schulden dan bezittingen. Hierdoor staat hun voortbestaan op het spel.

Deze waarschuwing geeft accountantsorganisatie NBA in een open brief aan voetbalbond KNVB. In totaal hebben 16 van de 34 profclubs een negatief eigen vermogen. "Mede door de grote nadruk op de sportieve prestaties zijn clubs financieel kwetsbare organisaties", schrijft de NBA. "De financiële weerstand is in veel gevallen nihil."

Afhankelijk van sportieve resultaten

Doordat veel clubs nauwelijks financiële buffers hebben, kunnen zij op termijn alleen voortbestaan als het geld blijft binnenkomen. Daarmee maken zij zichzelf afhankelijk van sportieve resultaten, zoals het bereiken van Europees voetbal, of het voorkomen van degradatie. Als dat niet lukt, betekent dat minder inkomsten uit bijvoorbeeld sponsordeals en tv-gelden, en raakt een club meteen in de problemen.

Door deze kwetsbaarheid komen clubs eerder in de verleiding om het ene gat op de begroting met het andere te vullen, schrijft NBA. Bijvoorbeeld door sponsorgelden die voor een volgend seizoen zijn ontvangen, alvast te gebruiken voor het lopende seizoen. Ook groeit de verleiding om in zee te gaan met dubieuze financiers.

NBA, dat 21.000 leden vertegenwoordigt, adviseert de KNVB daarom om clubs te dwingen grotere financiële buffers aan te leggen, waarmee ze tegenvallers kunnen opvangen. Clubs die dat niet doen, zouden geen licentie meer moeten krijgen om deel te nemen aan de competitie.

Druk op gemeentes

Een dreigend faillissement van een voetbalclub kan immers tot grote onrust in een stad of regio leiden, stelt de NBA. "Bij de betrokken gemeente, vaak als eigenaar van het stadion of de grond en via leningen al nauw betrokken bij de club, ontstaat grote druk om 'de club te redden'."

De accountants baseren zich op cijfers van het seizoen 2017-2018. In die jaargang sloten in de Eredivisie ADO Den Haag, Excelsior, FC Twente, FC Utrecht en Roda JC het seizoen af met een negatief eigen vermogen.

Twente zat van alle clubs het diepst in de rode cijfers. De club sloot het seizoen af met een eigen vermogen van -5,9 miljoen euro. Eerder dit jaar moest het gered worden door de gemeente Enschede, dat onder meer een lening aan de club kwijtschold.

KNVB maakt zich geen zorgen

De KNVB ziet vooralsnog geen reden tot paniek. Het wijst erop dat de boekhoudregels voor de clubs met ingang van dit seizoen al zijn verscherpt. Clubs met een negatief eigen vermogen moeten dit bijvoorbeeld met ten minste 5 procent per jaar laten afnemen, anders kunnen ze puntenaftrek krijgen.

"Het heeft weinig zin om daar nu op vooruit te lopen. We willen eerst zien wat voor effect de nieuwe regelgeving heeft, pas daarna kunnen we kijken of die regelgeving wijzigingen behoeft", aldus een woordvoerder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`