Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Facebook koopt WhatsApp

Socialmediagigant Facebook koopt berichtenservice WhatsApp voor 16 miljard dollar.

Highlights

Socialmediagigant Facebook koopt berichtenservice WhatsApp voor 16 miljard dollar.

Highlights

Topnieuws
meer stories
Meest gelezen : Geld & Werk
20 februari 2014 14:45, in:

Facebook koopt WhatsApp

Vijf alternatieven voor WhatsApp

Vijf alternatieven voor WhatsApp

Wat gaat Facebook met jouw appjes doen? Als je het antwoord niet wilt afwachten, kun je kiezen voor iets anders dan WhatsApp. Wat zijn de alternatieven?

Facebook en Whatsapp zeggen dat er niets verandert voor de klanten, maar de vraag is of dat ook echt zo is. Daarom: vijf alternatieven voor WhatsApp, mocht Facebook toch ongevraagd jouw appjes in een tijdlijn zetten.

Telegram
Een open alternatief. De makers geven de broncode (nog) niet vrij, maar geven ontwikkelaars van apps en programma's wel toegang tot de Telegram-chatdienst. Daardoor kan iedereen die dat wil, zijn eigen versie van Telegram maken, dat met alle Telegram-gebruikers contact kan maken. Dat is ook het meest belangrijke verschil: Telegram is niet gekoppeld aan telefoons. WhatsApp is gekoppeld aan je simkaart en werkt daarom alleen op telefoons. Zonder simkaart, maar met wifi werkt WhatsApp zelfs niet op je telefoon.

 

​Viber
Viber lijkt eerder op Skype dan op WhatsApp. Het ondersteunt namelijk ook VOIP-gesprekken via 3G en wifi. Maar het is ook prima geschikt om mee te chatten en foto's en video's te delen. Net als Telegram is Viber ook beschikbaar op andere apparaten dan mobieltjes. Al blijken tablets nog problemen te geven met versie 3 Viber. Er zijn ook chatprogramma's voor Windows, dus chatten of bellen vanaf je laptop kan ook. Naar eigen zeggen zijn er wereldwijd meer dan 200 miljoen Viber-gebruikers en die lijken het ook vooral te gebruiken als alternatief voor bellen.

 

KiK
Een messenger die niet je mobiele nummer als identiteit gebruikt, maar een gebruikersnaam, die je dus moet delen voordat je met anderen kunt KiK-en. Verder werkt het net als Whatsapp. Stuur en ontvang chatberichten, bestanden, foto's of video's. Maar KiK kan meer, met een ingebouwde mobiele webbrowser kun je ook in KiK surfen en zo snel links of websites openen. Verder heeft Kik zelf niet veel uitgebreide functies.

 

​Snapchat
Snapchat zou wel eens de grote verliezer van de overname van WhatsApp door Facebook kunnen zijn. Snapchat zou in november nog een overnamebod van 3 miljard van Facebook hebben afgewezen. Tekstberichten, foto's en video's kunnen gemaakt en gedeeld worden met Snapchat. Bijzondere functies zijn berichten en video's die na het bekijken verdwijnen en chats die na 24 uur automatisch verwijderd worden. Snapchat werkt alleen op mobieltjes en gebruikt je telefoonnummer en een gebruikersnaam ter identificatie. Als je je gebruikersnaam wilt wijzigen, moet je zelfs je hele account verwijderen en een nieuw account aanmaken.

 

Tango
Tango is een uitgebreid programma voor op je mobiel (iPhone en Android), tablet, maar ook gewoon op je computer. Met Tango kun je berichten versturen, filmpjes of foto's maken en versturen, maar ook telefoongesprekken voeren. Het is mogelijk om via Tango spelletjes met elkaar te spelen. Ook is Tango aangesloten op Spotify, zodat je ook naar streaming muziek kunt luisteren terwijl je berichten stuurt. Je kunt een-op-een berichten sturen of naar een groep van maximaal 50 personen. En als je niemand hebt om te berichten, dan kun je zoeken naar Tango-gebruikers dicht bij jou in de buurt om contact mee te leggen.
20 februari 2014 13:33, in:

Facebook koopt WhatsApp

'Eerst veel gebruikers opbouwen, dan bedenken hoe je geld kunt verdienen'

''WhatsApp heeft 450 miljoen maandelijkse gebruikers opgebouwd, dat doe je niet zo maar even'', aldus Tim Poulos van Telecompaper. ''Het devies op internet is dat je eerst iets gaafs moet maken met veel gebruikers en hoe je er geld mee verdient, dat bedenken we later wel''.

''WhatsApp heeft 450 miljoen maandelijkse gebruikers opgebouwd, dat doe je niet zo maar even'', aldus Tim Poulos van Telecompaper. ''Het devies op internet is dat je eerst iets gaafs moet maken met veel gebruikers en hoe je er geld mee verdient, dat bedenken we later wel''.

20 februari 2014 12:09, in:

Facebook koopt WhatsApp

Zuckerberg: hierom kopen we WhatsApp

In een conference call voor analisten legt oprichter, grootaandeelhouder en ceo Mark Zuckerberg van Facebook uit waarom WhatsApp wordt gekocht.

In een conference call voor analisten legt oprichter, grootaandeelhouder en ceo Mark Zuckerberg van Facebook uit waarom WhatsApp wordt gekocht.

20 februari 2014 11:14, in:

Facebook koopt WhatsApp

Verdienmodel WhatsApp is nog niet duidelijk

De overname van WhatsApp door Facebook is een opvallende stap. De grote vraag is wat Facebook eraan gaat verdienen. Ann-Lynn Hamelink legt uit.

De overname van WhatsApp door Facebook is een opvallende stap. De grote vraag is wat Facebook eraan gaat verdienen. Ann-Lynn Hamelink legt uit.

20 februari 2014 11:08, in:

Facebook koopt WhatsApp

Facebook versterkt positie met WhatsApp

Facebook versterkt positie met WhatsApp

De geruchten die al enige tijd de ronde deden, werden woensdagavond waarheid: Facebook, het sinds mei 2012 beursgenoteerde internetbedrijf van de 29-jarige wizkid Mark Zuckerberg, maakte bekend berichtendienst WhatsApp te kopen.

 

Zuckerberg bleek in totaal 19 miljard dollar (13,8 miljard euro) over te hebben voor WhatsApp, waarmee smartphonebezitters berichten, foto's en video's kunnen uitwisselen. De overname is de grootste in de internetsector sinds de fusie tussen Time Warner en AOL in 2000.

Vorig jaar werd ook Facebook's concurrent Google genoemd als mogelijke nieuwe eigenaar van het in 2009 opgerichte WhatsApp, maar die deal zou zijn gesneuveld omdat Google een te laag overnamebedrag had geboden.

Bezegeling vriendschap

Volgens berichten in de Amerikaanse media is de deal de bezegeling van de vriendschap tussen Zuckerberg en WhatsApp-oprichter en topman Jan Koum (38). Die onstond nadat het tweetal elkaar op initiatief van Zuckerberg hadden ontmoet in een koffietent in het Californische Los Altos.

Koum, met medeoprichter Brian Acton in een klap miljardair geworden, krijgt een plaats in de raad van bestuur van Facebook. Een andere winnaar is Sequoia Capital, dat in in 2011 8 miljoen dollar investeerde in WhatsApp. Het aandeel van 15 procent dat de investeringsmaatschappij daarmee verwierf, is door de deal met Facebook naar schatting 3,5 miljard dollar waard geworden.

Tieners

Facebook timmert flink aan de weg om vooral via de smartphone diensten te kunnen aanbieden om de positie van het bedrijf te versterken, vooral in het segment 'tieners'. In 2012 kocht de onderneming ook al de foto-app Instagram.

WhatsApp overvleugelt die aankoop, in miljarden en belang. WhatsApp heeft volgens Facebook inmiddels 450 miljoen gebruikers en er zouden er dagelijks 1 miljoen bijkomen. ,,WhatsApp is op weg één miljard mensen met elkaar te verbinden. Dit soort diensten zijn extreem waardevol'', aldus Zuckerberg in een verklaring.

Geruststelling

WhatsApp lijkt te beseffen dat niet elke gebruiker staat te springen bij de overname door Facebook. Op zijn weblog benadrukt de berichtendienst: ,,WhatsApp blijft zelfstandig en onafhankelijk opereren. Je kunt de dienst voor een klein bedrag blijven gebruiken, waar je ook bent in de wereld en welke smartphone je ook gebruikt. En je kan er nog steeds op rekenen dat je communicatie niet wordt verstoord door advertenties.''

Of met die geruststelling iedereen binnenboord kan worden gehouden, is nog de vraag. Facebook, dat kampt met een imagoprobleem op het gebied van privacy, krijgt door de overname de beschikking over honderden miljoenen telefoonnummers. Op sociale media circuleerden donderdagochtend al oproepen om WhatsApp de rug toe te keren.

20 februari 2014 10:49, in:

Facebook koopt WhatsApp

Oprichter WhatsApp tekende deal op deur voedselbank

Jan Koum, de oprichter van WhatsApp, is dankzij de overname door Facebook ineens 6,8 miljard dollar rijker. Maar de 37-jarige CEO kende ooit een tijd van extreme armoede.

Koum werd geboren in een klein dorpje net buiten Kiev. Hij was enig kind en woonde met zijn vader en moeder in een huis zonder stroom of warm water.

Vloer poetsen voor een beetje inkomen
Op z'n 16de emigreerde Koum met z'n moeder naar de Verenigde Staten, z'n vader bleef achter in Oekraïne. Eenmaal in de VS ging z'n moeder aan het werk als oppas en maakte Koum de vloer van een supermarkt schoon om geld te verdienen.

De twee konden de eindjes nauwelijks aan elkaar knopen en zo kwam het ook weleens voor dat de jongen in de rij stond van de plaatselijke voedselbank, om bonnen voor eten te halen.

Ooit werd Koum afgewezen bij Facebook
In de jaren daarna overleed z'n moeder, leerde hij zichzelf programmeren en besloot hij te stoppen met studeren om bij Yahoo te gaan werken. Overigens heeft Koum ook ooit gesolliciteerd bij Facebook, maar daar werd hij niet aangenomen.

In januari 2009 kreeg hij het idee voor een berichtendienst voor mobiele telefoons. Dat idee is uitgegroeid tot het WhatsApp dat wij nu kennen. De dienst werd gisteren overgenomen door Facebook.

Tekenen op de deur van voedselbank
En die gedenkwaardige deal sloot Koum bij de voedselbank waar hij ooit in de rij stond voor bonnen. Hij reed met mede-oprichter Brian Acton naar de plek die hem herinnert aan de tijd dat hij het minder breed had en zette z'n handtekening.

Bron: Forbes

20 februari 2014 09:14, in:

Facebook koopt WhatsApp

'Facebook is met overname vooral concurrentie voor'

'Facebook is met overname vooral concurrentie voor'

De overname van WhatsApp door Facebook is vooral een deal geweest om de concurrentie te slim af te zijn.

Dat zegt Wilbert de Vries, hoofdredactie van technologiesite Tweakers. Hij noemt de overname dan ook 'een slimme zet'.

"Applicaties als Skype en Facebook Messenger van Facebook zelf worden heel veel gebruikt. WhatsApp heeft een enorm aantal gebruikers per dag, Facebook heeft er met deze overname voor gezorgd dat de concurrentie niet met een heel krachtig communicatieplatform aan de haal kan gaan."

Gisteravond werd bekend dat het bedrijf van Mark Zuckerberg 16 miljard dollar neertelt voor WhatsApp. Aan de overeenkomst ging zo'n twee jaar onderhandelen vooraf.

20 februari 2014 07:57, in:

Facebook koopt WhatsApp

Facebook en WhatsApp: jarenlange flirt

Facebook en WhatsApp: jarenlange flirt

Facebook koopt WhatsApp, de grootste overname op het gebied van social media ooit. Maar het huwelijk kwam pas tot stand na jaren lonken.

Volgens een bron heeft het Facebookbaas Zuckerberg twee jaar gekost om de berichtendienst over te nemen. Volgens Business Insider belde Mark Zuckerberg al in de lente van 2012 met WhatsApp-baas Jan Koum.

Wandelen en dinertjes
Een kop koffie en een gezamenlijke wandeling was niet genoeg om de deal rond te krijgen. Er volgde een periode van veel meer wandelingen en dinertjes. 

Minder dan twee weken geleden nodigde Zuckerberg Koum uit voor een diner bij hem thuis en stelde hij de deal voor. "Laten we de wereld samen verbinden", zou Zuckerberg daarbij hebben gezegd.

Aardbeien met chocolade
Het antwoord kwam tenslotte op Valentijnsdag. Volgens de bron kwam Koum naar Zuckerbergs huis om ja te zeggen tegen de deal. Zuckerberg had op dat moment net een Valentijnsdiner met zijn vrouw. De voorwaarden van de deal werden die avond besloten onder het genot van aarbeien met chocolade.

4 jaar geleden
twitter thumbnail

“Zuckerberg gelooft NIET in advertenties in WhatsApp. Ik herhaal NIET!” @PerryFeenstra (chef economieredactie) op Twitter

20 februari 2014 00:11, in:

Facebook koopt WhatsApp

Wat heeft Facebook aan WhatsApp?

Zoveel mogelijk mensen met elkaar in contact brengen. Nu Facebook de berichtjesapp WhatsApp heeft gekocht, komt dat ideaal steeds dichter bij.

WhatsApp heeft 450 miljoen gebruikers. Van die gebruikers is 70 procent iedere dag actief. Die gebruikers sturen gemiddeld 16 miljard berichten per dag, ontvangen 32 miljard berichtjes en versturen iedere dag 500 miljoen foto's. En dat voor een bedrijf waar 'maar' 55 mensen werken.

1,3 miljard Facebookprofielen
Dat klinkt allemaal gigantisch. Maar het enorme aantal gebruikers verbleekt bij het aantal mensen dat een profiel op Facebook heeft. Dat zijn er 1,3 miljard.

Toch is het niet raar dat Facebook naar de populaire berichtjesdienst kijkt: iedere dag registreren 1 miljoen nieuwe gebruikers zich op WhatsApp. Daarmee is de dienst 'op weg om 1 miljard mensen met elkaar in contact te brengen', zei Facebookbaas Mark Zuckerberg. 

WhatsApp in de VS nog onbekend
Belangrijk voor Facebook is dat de groei van WhatsApp nog altijd razendsnel gaat. En de verwachting is dat die stijgende lijn voorlopig voortzet. De dienst is in bijna de hele wereld razend populair, maar in de VS hebben veel mensen nog nooit van WhatsApp gehoord. De meeste Amerikanen sms'en nog. In dat land valt dus nog veel te winnen.

De aankoop is ook slim omdat de populariteit van WhatsApp Facebook dreigde te overschaduwen, waar zakenblad Forbes eind vorig jaar nog voor waarschuwde

20 februari 2014 00:11, in:

Facebook koopt WhatsApp

Overname WhatsApp: één van de grootste overnames ooit

De overname van WhatsApp door socialmediagigant Facebook is één van de grootste overnames in de 'social media wereld' ooit.

Deze overname is groter dan iedere overname van Google. De grootste overname van de zoekmachine was Motorola, Google kocht dat voor 12,5 miljard dollar.

WhatsApp is niet het eerste internetproduct dat Facebook koopt. Zo nam Facebook eerder al Instagram over voor 1 miljard dollar.

19 februari 2014 23:56, in:

Facebook koopt WhatsApp

Beurskoers Facebook daalt licht

De waarde van aandelen van Facebook zijn licht aan het dalen. Dat komt omdat Facebook de berichtenservice WhatsApp heeft overgenomen.

Het lijkt er dus op dat beleggers het overnamebedrag aan de hoge kant vinden. Op dit moment zijn de financiële markten in de Verenigde Staten gesloten. Het is dus nog even afwachten hoe het met de koers van het aandeel gaat als de handel weer begint. 

 

19 februari 2014 23:21, in:

Facebook koopt WhatsApp

Facebook koopt WhatsApp voor 16 miljard dollar

Facebook koopt WhatsApp voor 16 miljard dollar

De socialmediagigant Facebook neemt WhatsApp voor 16 miljard dollar over.

Van dat bedrag wordt 4 miljard cash betaald. Bovenop het overnamebedrag van 16 miljard wordt er ook nog voor 3 miljard dollar aan aandelen gereserveerd voor vaste medewerkers.

Meer dan 450 miljoen mensen gebruiken WhatsApp minimaal één keer per maand. 70% van deze mensen gebruikt de berichtenservice iedere dag.

De autoriteiten moeten de overname nog officieel goedkeuren.