MKB Ondernemerscongres

Directeur Huub Vermeulen over de transitie van Bol.com: 'Mogelijk verkopen we straks niets meer zelf'

04 december 2019 17:10 Aangepast: 04 december 2019 17:54
Huub Vermeulen van Bol.com Beeld © RTL Z

Op het MKB ondernemerscongres interviewt Antoin Peeters de directeur van Bol.com. Huub Vermeulen vertelt over de veranderingen in de retail.

Bol.com begon als verkoper van boeken en muziek. Zeven jaar geleden merkte Vermeulen dat klanten eigenlijk alles online willen aanschaffen. "Mensen gingen schoenen kopen via websites en als ze dat doen dan gaan ze alles online kopen." 

Van winkel naar kanaal

Bol.com wilde de eerste webwinkel zijn die in alle categorieën producten verkocht, mAar het bedrijf kon niet alles zelf leveren. Vermeulen: "Toen zijn we andere ondernemers gaan vragen om via ons spullen te verkopen." 

Inmiddels telt de winkel ruim 20.000 aanbieders. Het verdienmodel is daardoor anders geworden, zegt Vermeulen. Nu verdient Bol ongeveer 15 procent op de omzet als een leverancier iets via hen verkoopt.

Miniatuurvoorbeeld
Meer MKB Ondernemerscafé

Succesvol ondernemen volgens Kelly Weekers: focus en een lange adem

Kwaliteitsgarantie?

Met andere leveranciers komen nieuwe problemen. Hoe garandeert de webwinkel dat de kwaliteit constant blijft en dat bestelde producten op tijd aankomen?  Vermeulen: "We hebben een systeem waarbij we zien wat die ondernemers aan het doen zijn."

Bol traceert de pakketten en ziet wanneer de bestellingen bij de consument aankomen. "We geven daar ook scores op en als de cijfers te laag worden gaan, we met een ondernemer in gesprek." In het ergste geval kan de verkoper niet meer via Bol.com verkopen.

Miniatuurvoorbeeld
Meer MKB Ondernemerscafé

Uitbundig ondernemer Arko van Brakel kent de smaak van succes en falen

Huub Vermeulen en Antoin Peeters Huub Vermeulen en Antoin Peeters

Transitie

Volgens Vermeulen is zijn bedrijf op dit moment nog steeds in transitie. Bol verkoopt momenteel bijvoorbeeld zelf ook nog producten zonder tussenkomst van de externe webwinkels.

Vermeulen sluit niet uit dat dat verandert. Hij wil dat de webwinkel een transparante marktplaats wordt met eerlijke concurrentie. "Ons doel is op een ideale manier vraag en aanbod samen te brengen."

MKB Ondernemerscafé

In het MKB Ondernemerscafé van RTL Z ontvangt Antoin Peeters bijzondere en succesvolle ondernemers. Op steeds een wisselende unieke locatie delen de gasten van Antoin hun tips om succesvol te ondernemen. 

Het MKB Ondernemerscafé is elke donderdag te zien om 7.30 en 16.30 op RTL Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van