MKB Ondernemerscongres

Succesvol ondernemen volgens Kelly Weekers: focus en een lange adem

21 november 2019 10:50
Kelly Weekers Beeld © RTL Z

Op het MKB ondernemerscongres interviewt Antoin Peeters coach Kelly Weekers. Ze was Miss Nederland in 2011 maar inmiddels is ze zoveel meer: psycholoog, ondernemerscoach en schrijver. Van haar laatste boek: Happy Life 365 zijn er inmiddels 60.000 verkocht. Een gesprek over de basisprincipes van succes, goed ondernemen en het nut van focus.

Weekers is niet de enige ondernemerscoach in Nederland. Er is inmiddels een groot bataljon aan collega's en ze heeft daar uitgesproken ideeën over. Ze vindt dat haar taak meer is dan alleen inspireren. 

"Je moet een ondernemer echt helpen bepaalde doelen te behalen", zegt ze. En daar ontbreekt het bij veel ondernemerscoaches aan.

Praktische methode

Weekers heeft een praktische methode die begint bij het fundament. Elke ondernemer, of hij nu pas begint of al tien jaar bezig is, moet altijd nauwkeurig letten op waar hij zich op richt.

"Dus wie is jouw ideale klant? Wat is jouw aanbod en zit er een markt op te wachten?", vat Weekers samen. Vaak hebben ondernemers blinde vlekken in die basis.

Katalysator voor succes

Focus is bijvoorbeeld een essentieel principe voor het runnen van een zaak. Ze heeft haar inzichten niet van een vreemde. Als ondernemer maakte ze dezelfde fouten die ze in haar coachingspraktijk tegenkomt.

In de beginjaren pakte ze bijvoorbeeld zoveel mogelijk projecten en wilde alle klanten bedienen. Haar onderliggende idee was: dat zal wel veel opleveren.

Nu denkt ze daar anders over. Ze ontdekte dat nee zeggen, bewust kiezen voor bepaalde klanten en minder doen maar wel erg goed juist fantastisch werkte. Kortom focus is de katalysator voor succes. 

Miniatuurvoorbeeld
Meer MKB Ondernemerscafé

Uitbundig ondernemer Arko van Brakel kent de smaak van succes en falen

Zelfvertrouwen en discipline

Ze gebruikt in het begeleiden van ondernemers ook haar achtergrond als psycholoog. "Het begint altijd bij jezelf. Als jij niet gelooft in jouw eigen bedrijf of in jezelf dan merk je dat je constant onrustig bent, bijvoorbeeld als je concurrent iets nieuws doet." De mindset is heel belangrijk volgens Weekers, zelfvertrouwen is een belangrijk ingrediënt voor je slagingskansen.

Weekers heeft nog meer principes voor succesvol ondernemen opgesteld. Een daarvan is discipline: doen wat je moet doen op het juiste moment en niet een dag iets laten liggen. Ze zegt dat echt succesvolle ondernemers consequent doorwerken.   

Miniatuurvoorbeeld
Meer MKB Ondernemerscafé

Vegetarische slager Jaap Korteweg ontwikkelt een biefstukmachine

Geen sprint maar een marathon 

Op discipline sluit een ander principe aan: consistentie. "Ondernemen is geen sprint maar een marathon. Je moet zorgen als je een strategie inzet dat je die ook vasthoudt." 

Ze ziet vaak twee soorten reacties bij ondernemers. Of het plan levert in eerste instantie te weinig op en willen ze de strategie wijzigen. Of het gaat juist goed en dan laten ze de teugels vieren. Consistentie is in beide gevallen juist erg belangrijk vindt Weekers. “Want je hebt een lange adem nodig voordat de revenue er is.”

MKB Ondernemerscafé

In het MKB Ondernemerscafé van RTL Z ontvangt Antoin Peeters bijzondere en succesvolle ondernemers. Op steeds een wisselende unieke locatie delen de gasten van Antoin hun tips om succesvol te ondernemen. 

Het MKB Ondernemerscafé is elke donderdag te zien om 7.30 en 16.30 op RTL Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van