MKB Ondernemerscafé

Uitbundig ondernemer Arko van Brakel kent de smaak van succes en falen

14 november 2019 11:02
Arko van Brakel

Antoin Peeters interviewt Arko van Brakel, een van de oprichters van Euronet Internet, de eerste commerciële Nederlandse internetprovider. Een gesprek over zijn grote successen en maar ook over de dalen van ongelukkige investeringen.

Begin jaren negentig werkte hij bij KPN. "Op een goed moment belde er een Engelsman en die wilde een, op dat moment erg dure, 1-megabyte-verbinding aanschaffen. Alleen Rabobank en Shell hadden dat." 

Dat zou een opdracht voor zeker 1 miljoen worden. Van Brakel ging daar langs om te kijken of hij tot een deal zou komen. Het bleek Simon Cavendish te zijn met het plan een internetprovider te starten.

Jongensboek

Het was de tijd dat internet voor het grote publiek onbekend was. Met Cavendish bracht Van Brakel een gezellige avond door waarin ze naar het internet keken en Bacardi Cola dronken. Cavendish vroeg toen: waarom doe je niet mee. Aangezien hij zijn baan bij KPN slecht trok, zei hij meteen ja.

Van Brakel noemt de periode die volgde een jongensboek. Ze begonnen met z’n tweeën internet aan te bieden als een softwarepakket in de winkel. "We hebben als eerste die software op een diskette gezet met een installer, waardoor je het zelf niet hoefde te installeren."  

Hun product sloeg aan want er was niets anders. Na vier jaar later telde het bedrijf 135 man in drie landen. Het ging zo goed dat ze investeerders nodig hadden om de groei te financieren. En na ruim vier jaar hebben ze het verkocht aan France Telecom, waarna Euronet opging in Wannadoo.

Miniatuurvoorbeeld
Meer MKB Ondernemerscafé

Vegetarische slager Jaap Korteweg ontwikkelt een biefstukmachine

Voorloper van Youtube

Van Brakel werd multimiljonair. "Maar het was van korte duur omdat ik een ander bedrijf oprichtte dat minder succesvol was. En dat moet je weer werken", voegt hij er laconiek aan toe. Dat bedrijf, Jamby, runde hij samen met Adam Curry. Het was een voorloper van Youtube, een online videoplatform.

Ze waren heilig overtuigd van hun bedrijfsmissie en stopten er al hun geld in. Helaas waren ze hun tijd te ver vooruit. "We waren zes jaar te vroeg. We hadden een oplossing waar niemand nog een probleem voor had." Het werd een zware periode zowel financieel als emotioneel.

Miniatuurvoorbeeld
Meer MKB Ondernemerscafé

Hoe Fabienne Chapot from scratch haar eigen modehuis bouwde

Geen helikopter

Daarna heeft hij meerdere bedrijven opgericht en weer doorverkocht. Vaak met veel succes maar hij ging ook een paar keer onderuit. Van Brakel verklapt dat hij niet een exorbitante levensstijl heeft, hij bezit geen jacht of helikopter. En dat heeft hem geholpen niet verder in de schulden te komen.

"Dat klinkt een beetje saai maar ik ben wel uitbundig in het ondernemen." En van dat ondernemen met zijn ups en downs heeft hij veel geleerd. Het is een ervaring die hij dagelijks gebruikt. Tegenwoordig deelt hij zijn ondernemerslessen als columnist, auteur en spreker.

MKB Ondernemerscafé

In het MKB Ondernemerscafé van RTL Z ontvangt Antoin Peeters bijzondere en succesvolle ondernemers. Op steeds een wisselende unieke locatie delen de gasten van Antoin hun tips om succesvol te ondernemen. 

Het MKB Ondernemerscafé is elke donderdag te zien om 7.30 en 16.30 op RTL Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van