Ga naar de inhoud
MKB Ondernemerscafé

Vegetarische slager Jaap Korteweg ontwikkelt een biefstukmachine

Jaap Korteweg Beeld © RTL Z

Jaap Korteweg, oprichter van de Vegetarische Slager, droomt ervan om de grootste slager ter wereld te worden. In gesprek met Antoin Peeters vertelt hij over zijn toekomstfantasie: het ontwikkelen van een vleesmachine die plantaardige biefstukken kan fabriceren op het aanrecht.

Korteweg ontwikkelde in zijn winkel de Vegetarische Slager een lijn van vleesvervangers en dat bleek een gat in de markt. Zijn producten liepen zo hard dat Unilever in 2018 zijn merk overnam.

Maar ook al zijn z'n vegetarische rookworst en spek miljoenen waard, hij zelf blijft er nuchter onder. Daarnaast heeft deze vegetarische slager ook nog dromen: land terug geven aan de natuur en de grootste van de wereld worden.

Textuur en tegenpolen

Het begin was niet eenvoudig. Zijn poging een product te maken dat de textuur en smaak van vlees zo goed mogelijk nabootst duurde lang. "Ik denk dat ik een jaar of drie bezig was voor de winkel openging."

Zijn eerste klant was de toenmalige 'slager van het jaar', deze ambachtsman ging met zijn vleesstructuur aan de gang. "Je zag de dat de culinaire wereld ineens geïnteresseerd was." En dat was nieuw. Voor die tijd waren vleesvervangers en topchefs bijna tegenpolen.

Hoe
Meer MKB Ondernemerscafé
Hoe Fabienne Chapot from scratch haar eigen modehuis bouwde

Biefstuk zo groot als een deur

Hij is erg actief betrokken bij de ontwikkeling van machines die vlees kunnen maken. Dat doet hij met de landbouwuniversiteit Wageningen en een aantal multinationals.

"Het voordeel van die machine is dat je er aan een kant enorme biefstukken mee kan maken zo groot als een voordeur en zo dik als een vuist." Aan de andere kant kun je de machine terugschalen tot een keukenmachine. Hierdoor kan een chef in zijn restaurant een persoonlijke biefstuk maken met zelfgekozen ingrediënten, legt Korteweg uit.

Koning
Meer MKB Ondernemerscafé
Koning van de bedrijfsuitjes Erik Kroon zoekt altijd naar originele uitjes

Betere wereld

Korteweg rekent voor wat de voordelen zijn. Voor de productie van plantaardig vlees heb je maar een derde deel energie, water en landbouwgrond nodig in vergelijking tot de productie van dierlijk vlees, beweert Korteweg.

Nu wordt 70 procent van de landbouwgrond gebruikt voor onze zuivel en vlees. Als deze transitie doorzet dan heb je daar minder dan de helft voor nodig, claimt Korteweg. "De vrijgekomen grond kunnen we weer teruggeven aan de natuur. Dat is goed nieuws. We kunnen zo een betere wereld maken", zegt hij. 

Unilever en de grootste

Met de overname door Unilever is de droom om de grootste te worden dichterbij gekomen. "Zij hebben een netwerk over de hele wereld, met verkoopteams in 190 landen. En natuurlijk de mogelijkheid om snel op te schalen", legt Korteweg uit.

Hij blijft nog vijf jaar verbonden als gezicht aan het merk. Samen met de ontwikkeling van de vleesmachine is hij daar erg druk mee.

MKB Ondernemerscafé

In het MKB Ondernemerscafé van RTL Z ontvangt Antoin Peeters bijzondere en succesvolle ondernemers. Op steeds een wisselende unieke locatie delen de gasten van Antoin hun tips om succesvol te ondernemen. 

Het MKB Ondernemerscafé is elke donderdag te zien om 7.30 en 16.30 op RTL Z.