Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
MKB Ondernemerscongres

"Toen ik voor mezelf begon, werd het pas echt leuk"

14 oktober 2019 15:10 Aangepast: 16 oktober 2019 15:10
Beeld © Pieter Verhaeghe

Van ingenieur naar cabaretier. Gekke carrièreswitch? Niet als je het de Vlaamse Arnout van den Bossche vraagt. “Voor beide beroepen moet je een beetje gek zijn. Als ingenieur breek je dagenlang je hoofd over dingen waar je met geen enkel normaal mens kan over praten. Waarom zou je daar vijf jaar voor studeren?”

Van den Bossche geeft een comedy-optreden op het MKB Ondernemerscongres. Dertig jaar lang werkte hij in allerlei soorten organisaties: overheidsbedrijven, telecom, informatica en consultancy. Sinds tien jaar is hij komiek. “Nu kan ik eindelijk die jarenlange opgepropte frustraties ten gehore brengen in een show.”  

Een jaartje écht leuk werk 

Dat begon zo. De ex-ingenieur trad zo af en toe op in cafeetjes. Puur voor de hobby en meestal na een paar biertjes. Hij besloot mee te doen met een talentenjacht en won de eerste prijs. Ineens was er media-aandacht en kreeg hij te veel aanvragen om ‘nee’ te blijven zeggen. Een jaar sabbatical was de oplossing. “Ik dacht: dan heb ik in ieder geval een jaar écht leuk werk gedaan, daarna zien we wel weer. Het was dus met de intentie om na een jaar weer als ingenieur aan de slag te gaan.” Maar dat jaartje werden er twee en dat ene optreden werden er tien. Inmiddels is Van den Bossche al tien jaar fulltime comedian. “Soms moet je springen.” 

Rotterdam lachte wel 

En beroeps hebben zo hun eigen geheimen en rituelen. Zo is voor Van den Bossche het moment voor de show heel belangrijk. Dat begint al met de soundcheck, waarbij hij álles wil testen – van gordijnen tot techniek. En dan vlak voor de show moet hij alleen zijn om in de flow te komen. “Dan trek ik mijn kostuum aan en kom ik in mijn rol. Het alleen zijn, die rust, is dan heel belangrijk”, legt hij uit. En toch kan er dan nog van alles misgaan, dat weet hij inmiddels ook. Zo maakt hij wel eens grappen die totaal niet aankomen bij het publiek. “Maar daar kun je ook weer een draai aangeven. Als ik bijvoorbeeld in Amsterdam sta, dan zeg ik iets van: ‘gisteravond in Rotterdam konden ze er wel om lachen’. Dan is de spanning uit de lucht.”  

Als comedian ben je ook ondernemer en ook op zakelijk vlak heeft hij de nodige missers gemaakt.  Zo heb ik bijvoorbeeld veel te lang met een boekingskantoor gewerkt dat niet chique voor me was. Zo stuurden ze boekingen niet door of reageerden ze niet op aanvragen. Mijn professionalisering konden ze niet aan, maar ik vond het moeilijk om hen op te geven, want zij hadden mij ontdekt.” 

Kun je dat verkopen? 

Uiteindelijk stapte hij over naar een ander boekingskantoor en daar ging het vanaf moment één beter. Niets voor niets is zijn motto: ‘niet denken, maar doen’. “Je kunt honderd jaar bezig zijn met het maken van plannen, maar je kunt het beter gewoon doen. Ik heb ooit in een boek gelezen: ‘in plaats van een planning maken, financiële projecties bedenken en 35 bladzijdes te lezen, kun je beter onder de mensen komen en je proberen te verkopen. Dan komt er vanzelf een moment dat iemand zegt: ‘Wat vraag je daarvoor’? Soms zijn dat dingen waarvan je zelf niet eens had gedacht dat je het kon verkopen.”   

Arnoud van den Bossche zien spreken op het MKB-ondernemerscongres? Er zijn nog tickets

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van