MKB Ondernemerscafé

Michel Kappen heeft voor 65 miljoen aan zeldzame whisky's liggen

08 augustus 2019 15:50 Aangepast: 08 augustus 2019 15:55
Antoin Peeters en Michel Kappen Beeld © RTL Z

Michel Kappen begon twaalf jaar geleden met een beurs voor whisky. In het begin moest hij vechten tegen argwaan, maar inmiddels telt zijn handelsplatform World Whisky Index 70.000 flessen. Antoin Peeters interviewt de ondernemer op de SS Rotterdam over whisky, waarde en rendement.

Kappen handelt in Schotse single malts van uitzonderlijke kwaliteit. "Het smaakspectrum daarvan is twee keer zo groot als van alle rode en witte wijnen over de wereld bij elkaar." 

De malts zijn bovendien heel schaars: whisky's uit de jaren vijftig en zestig kun je bijna niet meer vinden. Dat komt omdat met name Aziaten bereid zijn veel geld ervoor te betalen, legt Kappen uit. Dat zie je terug in de prijs: de duurste fles op zijn platform kostte 43.000 euro.

500 procent rendement

In het verleden werd over beleggen in whisky lacherig gedaan, maar dat is inmiddels voorbij. Kappen heeft een serieus bedrijf met 65 miljoen euro aan belegd vermogen.

En dat wordt door meer mensen ontdekt. De Britse krant The Times schreef begin dit jaar: het meeste rendement valt te halen op beleggen in zeldzame whisky's. Kappen onderschrijft deze uitspraak. "Er zijn meerdere onderzoeken geweest waaruit blijkt dat speciale whisky in tien jaar tijd meer dan 500 procent heeft gerendeerd."

Miniatuurvoorbeeld
Meer MKB Ondernemerscafé

Mark Vletter: Mijn werknemers hebben altijd leuk werk

Kersenbonbons, hout en turf 

Als voorbeeld van waardevermeerdering toont Kappen een Black Bowmore. Deze uitzonderlijke whisky kwam ooit, na 29 jaar rijping, zwart uit het vat. Omdat whisky goudkleurig moet zijn, werd deze in eerste instantie niet gewaardeerd. "Maar de smaakcompositie is fenomenaal." 

Volgens Kappen kun je er tropisch fruit in proeven, maar ook kersenbonbons, hout en turf. Dat zorgde voor een grote vraag en dus een hoge prijs. In 1993 kon je nog een fles kopen voor 330 gulden; recentelijk is er één verkocht voor 20.000 euro.

Vraag is: als flessen zoveel waard zijn, gaan ze dan wel open? Kappen: "Nederlanders zullen dat niet zo snel doen, maar Aziaten zijn het gewend."

Michel Kappen en zijn Black Bowmore Michel Kappen en zijn Black Bowmore

Beurs en investeren

Kappens beurs werkt als een aandelenbeurs. De klanten hebben er een online whiskyportefeuille, en kunnen whisky's kopen en verkopen. De ondernemer speurt naar whisky's in Schotland om ze te verkopen aan investeerders. Hij bewaart ze in Sassenheim in een zwaar beveiligde kluis.

Op dit moment is de waarde van zijn flessen bij elkaar 65 miljoen. Dat loopt hard op, want meer mensen ontdekken single malts als belegging. "Er komt binnen een maand nog eens 23 miljoen euro bij." 

Miniatuurvoorbeeld
Meer MKB Ondernemerscafé

Ruud Hendriks: Durf groot te investeren voor succes met je startup

Wat komt die Nederlander doen?

In het begin was het lastig voor Kappen om whisky als beleggingsproduct in de markt te zetten. De eerste vijf jaar moest er zelfs geld bij. Gelijktijdig was hij bezig om een vergunning te halen bij toezichthouder Autoriteit Financiële Markten in Nederland en het aanboren van de Schotse markt.

Ook in Schotland werd hij met argusogen bekeken: wat kwam deze Nederlander doen? Inmiddels wordt hij met open armen ontvangen, en krijgt hij bijzondere spullen aangeboden van whiskydistilleerders. Kappen grist nog een fles van tafel. "Dit is een Glenlivet uit 1952, die is buitengewoon zeldzaam. Ik ben trots dat we dit vat mochten kopen."

MKB Ondernemerscafé

In het MKB Ondernemerscafé van RTL Z ontvangt Antoin Peeters bijzondere en succesvolle ondernemers. Op steeds een wisselende unieke locatie delen de gasten van Antoin hun tips om succesvol te ondernemen. 

Het MKB Ondernemerscafé is elke donderdag te zien om 7.30 en 16.30 op RTL Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van