MKB Ondernemerscafé

Mark Vletter: Mijn werknemers hebben altijd leuk werk

26 juli 2019 16:46 Aangepast: 07 augustus 2019 14:48
Mark Vletter van Voys Beeld © RTL Z

Mark Vletter is de bevlogen oprichter en baas van telecombedrijf Voys. Met Antoine Peeters praat hij over telefonie, verantwoord ondernemen en het ontbreken van management.

Voys begon ooit als een afstudeerproject bij TNO. "Ze hebben daar heel veel technologie op de plank liggen en kunnen met gemak wel tien jaar vooruit kijken over wat er gaat gebeuren."

TNO vroeg hem of hij iets van die technologie zou kunnen ombouwen naar een product. En na veel over en weer praten is daar een online telefooncentrale ontstaan.

Altijd passende oplossingen voor elke ondernemer

Voys zorgt ervoor dat bedrijven kunnen bellen via het internet. Dat heeft een aantal voordelen: het is goedkoper en veel flexibeler. "Vergelijk het met een oude telefooncentrale: als je maar vier aansluitingen hebt en er komt een vijfde collega, dan kun je die weggooien. Als een klant nu aangeeft: morgen hebben we twee nieuwe collega's, dan staan er de volgende dag twee nieuwe toestellen. Veelal zijn dat mobieltjes en computers met speciale software. Omdat bedrijven steeds vaker veranderen, verandert hun oplossing ook. De contracten zijn per dag opzegbaar. Zo kunnen we meegroeien of krimpen met een bedrijf." 

En dat maakt het voor Vletter leuk. "We zorgen ervoor dat een ondernemer een oplossing heeft die past bij dat moment."

Miniatuurvoorbeeld
Meer MKB Ondernemerscafé

Van Setten: Hoe omdenken energie brengt in je bedrijf

Trage markt

Voys is een van de grootste ondernemers op het gebied van cloudtelefonie en behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Europa. Toen Vletter de markt op ging was er amper interesse.

In februari 2006 had hij maar twee klanten. Vletter geeft aan dat het even duurde voordat de markt er klaar voor was.Ter vergelijking: nu heeft hij ongeveer 25.000 klanten.

Miniatuurvoorbeeld
Meer MKB Ondernemerscafé

Dirk Lips: Heb vertrouwen in je mensen en werk elke dag hard

Head nerd zonder managers

Op dit moment werken zo'n 125 mensen bij Voys in vier landen. Hij geeft aan dat de helft van zijn bedrijf uit 'hardcore nerds' bestaat en Vletter zelf is 'head nerd'.

De manier waarop hij zijn bedrijf runt is opmerkelijk: Voys kent geen managementlagen. Volgens Vletter is management uitgevonden voor communicatie (zoals legercommando's) en informatie (wat gebeurt in het veld). Het internet heeft die twee dingen juist plat geslagen.

De computer kan beide functies realtime doen, én nauwkeuriger. In zijn bedrijf wordt gewerkt met dashboards waar alle informatie op staat. Volgens Vletter kunnen werknemers zo autonomer functioneren en tegelijk het beste van hun persoonlijke expertise kwijt.  

Antoin Peeters en Mark Vletter Antoin Peeters en Mark Vletter

Verantwoord Ondernemen

Met zijn teenslippers oogt Vletter als een relaxte ondernemer. Imago interesseert hem niet, verantwoord ondernemen wel. Dat zit hem onder andere in de klimaatneutraalheid van zijn bedrijf. Zo is het wagenpark elektrisch, doen ze veel aan hergebruik en wordt er gekozen voor duurzame materialen.

Maar bovenal begint verantwoord ondernemen bij de werknemers van het bedrijf zelf. "We proberen ervoor te zorgen dat die echt leuk werk hebben." 

Opmerkelijk is dat iedereen ongewenste rollen en functies mag teruggeven. Dat werkt zo goed dat Vletter en zijn collega's er boeken over schrijven en seminars geven. De ondernemer vertelt dat hij met het organisatiesysteem tienduizenden andere bedrijven heeft geïnspireerd. "Het grappige is dat we met onze ondernemingsvorm al meer impact hebben dan met dat hele stuk telefonie."

MKB Ondernemerscafé

In het MKB Ondernemerscafé van RTL Z ontvangt Antoin Peeters bijzondere en succesvolle ondernemers. Op steeds een wisselende unieke locatie delen de gasten van Antoin hun tips om succesvol te ondernemen. 

Het MKB Ondernemerscafé is elke donderdag te zien om 7.30 en 16.30 op RTL Z.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van