Ga naar de inhoud
MKB Ondernemerscafé

Guido Weijers: Waarom ondernemers gelukkiger zijn dan werknemers

Guido Weijers vertelt over geluk

Cabaretier Guido Weijers toert door Nederland met zijn theatercollege: Masterclass Geluk. In schouwburgen en bedrijven houdt hij een komisch maar vooral wetenschappelijk verhaal over geluk en succes. Hij kijkt naar de impact van onze levenskeuzes op ons welzijn en komt tot verrassende conclusies, vertelt hij bij het MKB Ondernemerscafé.

Weijers begint te zeggen dat succes en geluk vaak worden verward. "We hebben vaak het idee dat we moeten streven naar voorspoed en niet naar geluk." Terwijl succesvolle mensen niet altijd gelukkig zijn. "Maar," vervolgt Weijers, "gelukkige mensen zijn vaak wel succesvol."

Orgasmes, zingeving en ondernemen

Weijers verhaalt over drie dingen die essentieel zijn voor geluk. Ten eerste gaat het om plezier en genot. Hij noemt verschillende voorbeelden: schoenen kopen, chocolade eten, een orgasme krijgen. "Zeg maar kortetermijngeluk." 

Het tweede wezenlijke onderdeel is tevredenheid. Dat gaat over kwesties als: heb je de zaken goed voor elkaar, kun je zorgeloos leven, hoef je niet te liegen? 

Als derde noemt hij de behoefte aan zingeving. Op de lange termijn willen we graag een richting hebben en wordt geluk bepaald door het antwoord op de vraag: wat is het nut van wat we doen? Volgens Weijers zijn ondernemers gelukkiger dan werknemers. Zij scoren namelijk erg hoog op deze drie punten.

Van
Meer MKB Ondernemerscafé
Van Setten: Hoe omdenken energie brengt in je bedrijf

Geluk kun je leren

De cabaretier wil ver weg blijven van de hype rondom mindfulness en yoga. Zijn verhaal is puur wetenschappelijk. Op basis daarvan vertelt ie hoe je geluk kunt aanleren.

Natuurlijk heb je van nature een bepaalde capaciteit om positief te zijn. Sommige mensen zijn wat negatiever ingesteld en zullen daarmee moeten dealen. Maar een groot deel van ons geluk, ongeveer 50 procent, wordt bepaald door ons handelen en onze gedachten. En die kunnen we beïnvloeden. Dus kun je de beslissing nemen om te kiezen voor geluk.

MKB Ondernemerscafé

In het MKB Ondernemerscafé van RTL Z ontvangt Antoin Peeters bijzondere en succesvolle ondernemers. Op steeds een wisselende unieke locatie delen de gasten van Antoin hun tips om succesvol te ondernemen. 

Het MKB Ondernemerscafé is elke donderdag te zien om 7.30 en 16.30 op RTL Z.