MKB Ondernemerscafé

Dirk Lips: Heb vertrouwen in je mensen en werk elke dag hard

18 juli 2019 17:20 Aangepast: 07 augustus 2019 14:49
Antoin Peeters en Dirk Lips Beeld © RTLZ

Dirk Lips is de baas van het recreatie-imperium Libéma. Hij runt 24 bedrijven, waaronder de Beekse Bergen, het Aviodrome en de Brabanthallen. Bij het MKB ondernemerscafé vertelt hij over zijn visie, personeel en discipline.

Ook het Apeldoornse sportpaleis Omnisport, waar het MKB Ondernemerscafé voor deze editie te gast is, hoort bij Libéma. Lips komt er slechts een paar keer per jaar, maar weet precies waar hij op moet letten.

Hij heeft de sporthal mede ontworpen en gebouwd. Zeker in de beginfase van een project is hij zeer betrokken, dan maakt hij er meerdere dagen per week voor vrij.

Discipline en succes

Lips begon ooit met ondernemen door het Autotron over te nemen van zijn vader. Hij wilde er een bedrijf van maken met meerdere activiteiten: een museum, dagrecreatie en een locatie voor beurzen en evenementen. Dat werkte.

Lips is een gedisciplineerd man. Hij drinkt en rookt niet en hij werkt elke dag. "Je moet er fucking hard voor werken", zegt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Meer MKB Ondernemerscafé

Ruud Hendriks: Durf groot te investeren voor succes met je startup

Droom

Vorig jaar deed Libéma de grootste investering van zijn carrière: 76 miljoen euro voor een luxe resort bij Beekse Bergen. Ze hebben savannes aangelegd met daaromheen luxe bungalowcomplexen.

Met de uitbreiding kunnen gasten ook een nacht blijven slapen, of zelfs meerdere dagen. Achter deze forse investering schuilt het uitkomen van een droom.

Dirk Lips Dirk Lips

Marktonderzoek met de buurvrouw

Volgens Lips moet je wel realistisch blijven bij het waarmaken van een droom. "Alles begint bij goed marktonderzoek." 

Daarnaast doet Lips zijn eigen research. Zo heeft hij een panel met buurvrouwen. Dat vindt hij geweldig om te doen en raadt het elke ondernemer aan. "Ze zijn eerlijk zijn en zeggen het meteen als ze iets niks vinden. Je kan anderen marktonderzoek laten doen, maar je moet er zelf ook in betrokken zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Meer MKB Ondernemerscafé

Vernieuwen is belangrijker dan winst maken, volgens Ali Niknam

Slechte baas

Hoe zorgt hij ervoor dat al die 24 bedrijven goed lopen? Als eerste moeten de cijfers goed zijn, stelt hij. Een bedrijf moet financieel gezond zijn, zodat het eventuele klappen kan opvangen. Maar, voegt daar snel aan toe: "Het belangrijkste is dat je vertrouwen hebt in je mensen." 

Als ondernemer moet je werknemers verantwoordelijkheden geven die ze op hun eigen manier kunnen waarmaken, vindt hij. Volgens Lips is een baas die het beter weet, een slechte baas. Hij is dienstbaar aan zijn mensen om het beste in ze naar boven te halen. "Zodat zij het op hun manier ook goed doen."

Het voordeel daarvan is dat je het als ondernemer maar een beetje in de gaten hoeft te houden. Het scheelt hem enorm veel tijd.

Miniatuurvoorbeeld
Meer MKB Ondernemerscafé

Hans Biesheuvel: Netwerken is de weg naar succesvol ondernemen

Warme mensen

Bij Libéma werken 900 mensen, Lips steekt veel tijd in het werven van geschikt personeel. De drie punten waar Libéma op let: willen mensen samenwerken, zijn ze gastgericht en zijn ze van binnenuit een warm mens? 

"Dan doen de werknemers vanuit hun eigen persoon al wat jij graag wil dat ze doen met jouw gasten." Werken vanuit warmte en persoonlijke betrokkenheid is volgens Lips vandaag de dag het allerbelangrijkste.

MKB Ondernemerscafé

In het MKB Ondernemerscafé van RTL Z ontvangt Antoin Peeters bijzondere en succesvolle ondernemers. Op steeds een wisselende unieke locatie delen de gasten van Antoin hun tips om succesvol te ondernemen. 

Het MKB Ondernemerscafé is elke donderdag te zien om 7.30 en 16.30 op RTL Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van