Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
MKB Ondernemerscafé

Van Setten: Hoe omdenken energie brengt in je bedrijf

15 juli 2019 17:02
Antoin Peeters en Jan van Setten Beeld © RTL Z

Wanneer een ondernemer lang met dezelfde mensen werkt, kan zijn bedrijf star worden. Hoe reageer je dan nog adequaat op concurrentie en veranderende markten? Managementcoach Jan van Setten geeft tips om jouw onderneming sprankelend en nieuw te houden bij het MKB Ondernemerscafé.

Volgens Van Setten zit er eenvoud in de natuurwetten, die verscholen liggen in het leven. Hij geeft een voorbeeld van zo'n wet: als je anders kijkt naar dezelfde dingen, dan veranderen ze. Dat kan een verwarrende ervaring zijn.

Stel: je kijkt anders naar verwarring. In plaats van iets slechts, zie je het als voorportaal van nieuwe inzichten. Verwarring wordt dan een wezenlijk onderdeel van een leerproces. Verwarring kan in met die blik iets goeds zijn, een fase naar meer kennis.  

Verbetering

Een ander inzicht van Van Setten: de werkende mensheid bestaat uit twee groepen: bruistabletten en droeftoeters. Die laatste groep zegt op alles wat je voorstelt 'ja maar'. "Hoeveel nieuwe ideeën, energie en liefde je daar ook in gooit, er komt altijd shit terug."

Aan de andere kant van het spectrum staat een bruistablet. Deze ziet overal wat moois in en probeert ondanks alles verbeteringen mogelijk te maken. "Als je bruiskracht in je bedrijf wil, dan moet je veel bruistabletten aannemen. Maar je moet wel zorgen dat ze goed mixen met de droeftoeters."

Miniatuurvoorbeeld
Meer MKB Ondernemerscafé

Hans Biesheuvel: Netwerken is de weg naar succesvol ondernemen

Constructieve Bruistablet

Het omdenken in dit proces is heel belangrijk. Je kunt starten vanuit een probleemgedachte, bijvoorbeeld: waarom heb ik dit weer? Jouw brein geeft dan antwoord vanuit de geschiedenis waarin je als een loser functioneerde.

Je kunt ook op een constructievere manier vragen stellen aan jezelf, zoals een bruistablet zou doen. In ons voorbeeld: hoe kan ik deze kwestie tackelen op een manier die bij me past? Daarmee kom je op de meest energieke en oplossende antwoorden, stelt Van Setten.

MKB Ondernemerscafé

In het MKB Ondernemerscafé van RTL Z ontvangt Antoin Peeters bijzondere en succesvolle ondernemers. Op steeds een wisselende unieke locatie delen de gasten van Antoin hun tips om succesvol te ondernemen. 

Het MKB Ondernemerscafé is elke donderdag te zien om 7.30 en 16.30 op RTL Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van