Ga naar de inhoud
MKB Ondernemerscafé

Ruud Hendriks: Durf groot te investeren voor succes met je startup

Ruud Hendriks Beeld © RTL Z

In het MKB Ondernemerscafé vertelt duizendpoot Ruud Hendriks, de man achter het succes van Skyradio en de deceptie van Sport 7, over zijn lessen als ondernemer. De oprichter van Startupbootcamp heeft zich helemaal gestort op startups groot maken.

Ruud Hendriks is een duizendpoot: radio-dj, mentor, ondernemer en visionair. Hij heeft lang in de media gewerkt, al was dat aan het begin van zijn carrière niet vanzelfsprekend. Vanwege zijn zware Amsterdamse accent was het lastig voor hem om in Hilversum aan de bak te komen.

Via de School voor Journalistiek kon hij stage lopen bij Studio Sport. Hij bleef er tien jaar gebleven en presenteerde in 1988 zelfs op de Olympische Spelen in Seoul.

Commercieel

Zijn rol achter de schermen was misschien nog wel groter. Het frustreerde Hendriks dat er in Nederland geen commerciële radio en televisie waren. Hij probeerde manieren te vinden om dat te realiseren.

Hij schreef een plan en toen dat werkelijkheid werd, was het logisch dat hij leiding zou geven. Hendriks stond aan de wieg van Radio10, RTL en Skyradio. Hij had weliswaar geen ervaring, maar moest wel achter de schermen beslissingen nemen.

Vernieuwen
Meer MKB Ondernemerscafé
Vernieuwen is belangrijker dan winst maken, volgens Ali Niknam

200 miljoen

Het leverde hem successen op. Zijn mooiste moment was de eerste uitzending van RTL op 2 oktober 1989. Hendriks had jarenlang vruchteloos gezocht naar financiers voor het project, maar bijna niemand geloofde daar in. "Als het dan uiteindelijk toch lukt is dat fantastisch." 

Toch maakte hij ook fouten. Hendriks probeerde samen met John de Mol in 1996 de zender Sport 7 op te richten en winstmakend te krijgen. De zender heeft drie maanden uitgezonden en 200 miljoen gulden gekost. Omdat hij aandeelhouder was heeft hij ook privé veel geld verloren. "Sport 7 is ronduit de grootste mislukking uit mijn carrière geweest." 

Ondernemen
Meer MKB Ondernemerscafé
Ondernemen is fouten maken, volgens Charlotte van 't Wout

Startup Succes

Op zijn 50ste stapte Hendriks de televisiewereld uit. Hij wilde 'het leukste gaan doen wat er is', ofwel: een eigen bedrijf starten. Dus startte hij een Startupbootcamp, een incubator die startups helpt verder te komen. Na tien jaar heeft zijn bedrijf in 17 landen 870 startups geholpen te lanceren.  

Startupbootcamp heeft een methodiek ontwikkeld waarbij beginnende bedrijven in drie maanden doen wat ze normaliter twee jaar tijd kost. De incubator heeft intensief contact met 20.000 startups, maar begeleidt 250 bedrijven. Dat zijn overigens grotendeels internetbedrijven.

Beste bedrijf ter wereld

Hendriks geeft aan dat je klein moet beginnen om te testen of je een markt hebt als bedrijf. Daarna moet je het groot uitbouwen. "Veel investeerders denken: als ik maar zo weinig mogelijk investeer, dan is mijn risico ook klein. Maar dat is niet waar", zegt Hendriks. "Soms moet je meer investeren en loop je minder risico. Omdat een bedrijf dat meer investeert een grotere kans heeft om te slagen."

Van de bedrijven die Startupbootcamp begeleidt, leeft 70 procent langer dan vier jaar. Dat betekent dat 30 procent het niet haalt. Volgens Hendriks ligt dat altijd maar aan één ding: de kwaliteit van de oprichters. Soms krijgen die ruzie. En soms proberen de bedrijven problemen op te lossen die niet bestaan.

Terugkijkend is Sport 7 daar een voorbeeld uit zijn eigen leven van. "We dachten dat mensen 24 uur per dag behoefte hadden aan voetbal en sport kijken. Maar op dat moment hadden ze daar geen twee gulden in de maand voor over." Daar heeft Hendriks van geleerd. Hij is een gedreven man. "Ik wil graag het beste bedrijf van de wereld bouwen."

MKB Ondernemerscafé

In het MKB Ondernemerscafé van RTL Z ontvangt Antoin Peeters bijzondere en succesvolle ondernemers. Op steeds een wisselende unieke locatie delen de gasten van Antoin hun tips om succesvol te ondernemen. 

Het MKB Ondernemerscafé is elke donderdag te zien om 7.30 en 16.30 op RTL Z.