MKB Ondernemerscafé

Vernieuwen is belangrijker dan winst maken, volgens Ali Niknam

09 juli 2019 17:01 Aangepast: 07 augustus 2019 14:51
Ondernemer Ali Niknam Beeld © RTL Z

Ali Niknam heeft zijn sporen verdiend. Hij werd groot met TransIP, een bedrijf in domeinregistratie en webhosting, dat in juni fuseerde met het Belgische Combell. Daarnaast schudde hij midden in de financiële crisis de bankwereld op door Bunq op te richten. Antoin Peeters voelt de jonge ondernemer aan de tand.

Tijdens de bankencrisis, toen iedereen aan het schreeuwen was over de schuldvraag, dacht Ali Niknam: dit moet anders en beter kunnen.

Hij stelde zichzelf de eenvoudige vraag: wat zal een bank in de toekomst zijn? Is dat een kantoor met papiergeld waar je formulieren invult? Is dat een plek waar je langsrijdt en tijd verspilt door in de rij te staan? Nee, dat is het allemaal niet, was zijn conclusie. Volgens Niknam is de bank van de toekomst een app, die eenvoudig en veilig al je bankzaken voor je beheert.

Zo ontstond Bunq, een bank waar alles snel gaat. Zo kun je binnen een paar minuten een rekening openen, of gegevens veranderen. Want tijd is geld voor ondernemers.

Kiezen waar je geld heen gaat

Niknam is aan Bunq begonnen omdat hij graag dingen maakt. "Het leuke aan ondernemen is creëren." Voor hem staat de gebruiker centraal. Zo introduceerde hij 'freedom of choice'. Normaliter wordt het geld dat je op een rekening zet, door een bank gebruikt om bijvoorbeeld te investeren in andere bedrijven. Welke dat zijn weet je als klant niet; het kan om wapenhandel of een pijpleiding in Alaska.

En daar kun je als klant weinig aan doen. Dat vond Niknam raar, 'want jouw geld is toch jouw bezit?' Bij Bunq kan de klant wel zelf kiezen waar het geld in wordt geïnvesteerd.

Miniatuurvoorbeeld
Meer MKB Ondernemerscafé

Ondernemen is fouten maken, volgens Charlotte van 't Wout

Geen winst

Niknam wil niet zeggen hoeveel klanten hij heeft. "Dat leidt de aandacht af van waar het echt om gaat." Volgens hem moet het product goed zijn, dan volgt het succes vanzelf. Bunq is veel kleiner dan traditionele banken. Wanneer de grote groei of het omslagpunt gaat komen is onduidelijk.

Voorlopig wordt er geen winst gemaakt. Niknam bekostigt alles zelf, hij investeert in zijn eigen bedrijf. Als techy in hart en nieren, verkiest hij vernieuwing boven winst maken. Volgens hem komt het profijt zeker, hij is er ambitieus genoeg voor. Bunq moet een internationale, toonaangevende bank worden.

Miniatuurvoorbeeld
Meer MKB Ondernemerscafé

Dirk de Bruijn van Swapfiets over supersnelle groei

Ondernemersbloed

Niknams ondernemersbloed kriebelde al op jonge leeftijd. Zo had hij op zijn zestiende al een bedrijfje dat computers in elkaar zette. Hostingpartij TransIP was de eerste onderneming waar hij serieus voor ging. 

Het bedrijf gaat nu fuseren met het Belgische Combell, waarmee het nieuwe bedrijf naar eigen zeggen een waarde van meer dan 1 miljard euro heeft. Volgens Niknam zijn de bedrijven complementair. TransIP is op productgebied heel erg goed, met name IT-specialisten vinden dat fijn. Combell aan de andere kant is een stuk commerciëler en spreekt mkb'ers meer aan.

MKB Ondernemerscafé

In het MKB Ondernemerscafé van RTL Z ontvangt Antoin Peeters bijzondere en succesvolle ondernemers. Op steeds een wisselende unieke locatie delen de gasten van Antoin hun tips om succesvol te ondernemen. 

Het MKB Ondernemerscafé is elke donderdag te zien om 7.30 en 16.30 op RTL Z.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van