Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
MKB Ondernemerscafé

Dirk Scheringa: 'De val van DSB was onnodig'

12 juli 2019 15:31 Aangepast: 12 juli 2019 15:31
Ondernemer Dirk Scheringa. Beeld © MKB Ondernemerscafé - RTL Z

In het stadion van 'zijn' AZ vertelt top-Dirk Scheringa over zijn leven na het DSB-schandaal. De voormalig bestuursvoorzitter van DSB Bank zegt geleerd te hebben van zijn fouten, maar denkt ook dat het omvallen van DSB onnodig is gebleken.

Ooit was hij gevierd ondernemer, een man die sport en cultuur een hart onder de riem stak. Dirk Scheringa's carrière begon als een succesverhaal, maar hij kwam flink onder vuur te liggen door de problemen bij DSB Bank waar hij bestuursvoorzitter was.

In het MKB Ondernemerscafé blikt hij terug op die periode en vertelt hij hoe het nu gaat. Is er leven na DSB?

Nog steeds ondernemer

In 2009 werd DSB Bank failliet verklaard. De bank werd beschuldigd van financiële wanpraktijken, onder meer door het verstrekken van zogenoemde woekerpolissen. Een bank run gaf het laatste zetje. Uiteindelijk besloot De Nederlandse Bank de stekker uit DSB te trekken.

Scheringa ging niet bij de pakken neerzitten en is altijd blijven ondernemen. Of hij zichzelf nog steeds topondernemer mag noemen weet Scheringa niet, maar hij vindt zichzelf nog wel echt een ondernemer. "Ik had vroeger de gave dat ik zo'n tien haar vooruit kon kijken. Ik mocht 2000 mensen aansturen. Ik nam altijd mensen aan die meer wisten dan ik zelf wist. Daardoor heb ik mee kunnen groeien. Ik mis dat aansturen van zoveel mensen wel", vertelt Scheringa.

Zijn prioriteiten zijn wel iets verschoven. Zo runt hij nu een bedrijf met zijn zoon en geniet hij daarnaast van zijn kleinkinderen. Familie is belangrijker geworden in het leven van Scheringa.

Miniatuurvoorbeeld
Meer MKB Ondernemerscafé

Hoe zet je je bedrijf in de markt? Pacelle van Goethem geeft tips om te overtuigen

'De val was onnodig'

Het DSB-schandaal achtervolgt Dirk Scheringa financieel niet, maar hij kijkt wel met een dubbel gevoel terug op wat er in 2009 gebeurde. "Wat heel vreemd is, is dat mijn bank wel 100 miljoen euro winst heeft gemaakt", zegt hij.

Onder de naam Finqus is de bank sinds 2016 weer actief. Onder die nieuwe naam heeft de bank volgens Scheringa nog zo'n veertigduizend klanten, 'die prima betalen'. 

'Nooit echt verlies gemaakt'

Het gedwongen faillissement had volgens Scheringa dan ook niet gehoeven: "We hebben nooit echt verlies gemaakt. Het had gewoon niet gehoeven. Anders kun je toch ook niet 100 miljoen winst per jaar maken?" 

De ondernemer kijkt zelf met een overwegend positief gevoel naar de afhandeling van alle problemen: "Waar ik trots op ben, is dat iedere klant gecompenseerd is. Alle spaarders, alle polissen. Bij collega-banken moet het nog gebeuren, maar bij ons is dat allemaal al gebeurd."

Miniatuurvoorbeeld
Business

Bedrijf Scheringa failliet, schuldeiser hoopt toch geld te zien

Lessen delen met andere ondernemers

Naast het ondernemen met zijn zoon, geeft Scheringa lezingen aan studenten. "Het is prachtig om ondernemers je lessen uit het verleden te kunnen geven", vertelt hij.

Zijn motto: opgeven is geen optie. Dat probeert hij in zijn lezingen dan ook mee te geven. "Het gaat om hoe je weer opstaat." Want iedereen kan vallen, maar de manier waarop je opstaat bepaalt volgens Scheringa of je een topondernemer bent of niet.

Zelf heeft hij het gevoel dat hij weer volledig is opgestaan, al mist hij het werken aan een gedeelde passie met een grote groep medewerkers. De ondernemer had behalve een bank ook een museum en een voetbal- en een schaatsclub waar hij verschillende teams aan stuurde.

Miniatuurvoorbeeld
Meer MKB Ondernemerscafé

Succesvol ondernemen met de juiste focus, volgens Kelly Weekers

Grootste valkuil: passie

Een van Scheringa's grote valkuilen is naar eigen zeggen dat hij te veel passie heeft. Daardoor lopen zijn projecten soms wat uit de hand.

Zijn passie voor voetbal leidde tot het aansturen van een club die uiteindelijk de Champions League mocht spelen. Zijn liefde voor kunst resulteerde in een verzameling die begon met een paar schilderijen en uitgroeide tot een eigen museum. Soms moet hij leren om iets gas terug nemen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore