MKB Ondernemerscafé

Ondernemen is fouten maken, volgens Charlotte van 't Wout

26 juni 2019 15:31 Aangepast: 08 juli 2019 15:30
Ondernemer Charlotte van 't Wout Beeld © MKB Ondernemerscafé - RTL Z

Volgens succesvolle ondernemer en social influencer Charlotte van 't Wout moeten ondernemers niet bang zijn om fouten te maken. Van fouten kun je leren en jezelf of je idee verbeteren. Zo blijft je onderneming groeien en vooruitgaan.

Charlotte van 't Wout timmert lekker aan de weg. Zo verhuurt ze met haar bedrijf SPOT bijzondere vergaderlocaties in Amsterdam. Daarnaast geeft ze online trainingen aan andere ondernemers, bijvoorbeeld via haar Instagramkanaal. 

In het MKB Ondernemerscafé praat Antoin Peeters met de ambitieuze ondernemer over fouten maken. Volgens Van 't Wout moeten ondernemers niet zo bang zijn om fouten te maken, want uiteindelijk wordt je bedrijf daar alleen maar beter van. 

Advies van de verkeerde mensen 

Volgens Van 't Wout is een van de meest gemaakte fouten bij startende ondernemers, dat ze advies vragen aan de verkeerde mensen. Het is normaal dat je raad vraagt aan vrienden, familie of andere mensen die dicht bij je staan, begrijpt ze. Maar juist omdat zij zo dicht bij je staan en van je houden, willen ze je vaak beschermen en voorkomen dat je fouten maakt. Daardoor blijf je teveel in je comfort zone, denk ze. "Wat ze doen, is advies geven waar je niet zo veel aan hebt."

Volgens Van 't Wout moet je dan ook advies vragen aan mensen waar je tegenop kijkt. "Mensen waarvan je zegt: 'Op jou wil ik lijken'. Want die kunnen jou echt advies geven over hoe je iets moet aanpakken."

Miniatuurvoorbeeld
Meer MKB Ondernemerscafé

Zo blijf je de concurrentie voor, volgens Ben Tiggelaar

Eens, maar nooit weer

Fouten maken is niet erg, benadrukt ze. Het is als ondernemer normaal om continu fouten te blijven maken - en op te lossen. "Dat is wat een ondernemer doet", volgens Van ’t Wout. En elke keer als je faalt, moet je daar van leren: "Gewoon weer opstaan en denken: 'Oke, weer wat geleerd. Die fout ga ik niet meer maken'."

Van ’t Wout geeft toe zelf ook nog dagelijks fouten te maken. Een van de fouten die de ambitieuze ondernemer zich nog goed kan herinneren ging om het vakantiegeld van haar personeel. "Ik heb in korte tijd een groot team verzameld. We zaten met zijn allen aan tafel en iedereen had het over waar ze hun vakantiegeld aan gingen uitgeven." Geschrokken realiseerde Van ’t Wout zich dat ze helemaal geen potje had gemaakt voor het vakantiegeld van haar werknemers. "Het was natuurlijk de eerste keer dat ik vakantiegeld moest betalen."

Uiteindelijk is het goed gekomen, want haar bedrijf had voldoende geld in kas. Maar nu houdt ze dus wel elk jaar netjes het vakantiegeld van haar werknemers apart. "Die fout maak je eens, maar nooit weer."

Miniatuurvoorbeeld
Meer MKB Ondernemerscafé

Dirk de Bruijn van Swapfiets over supersnelle groei

Fouten maken moet leuk zijn

Het oplossen van fouten gaat volgens Van ’t Wout redelijk vanzelf. Het moeilijkste is om te erkennen dat jij de fout hebt gemaakt als ondernemer. "De schuld is zo makkelijk neer te leggen bij de recessie, de mensen of klanten die niet meer willen kopen", zegt ze.

Maar: "Als je succesvol wil ondernemen moet je vooral kijken naar wat je zelf kunt veranderen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van