Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Online Seminar

Kijk terug: de burger als Sherlock Holmes, is dat wenselijk?

02 mei 2019 17:04 Aangepast: 02 mei 2019 21:29
Vrijwilligers zochten samen met de politie in de bossen naar Anne Faber. Beeld © ANP

Het aandeel burgerparticipatie bij politieonderzoek neemt toe. Van actieve buurtpreventie in appgroepen tot de massale zoektocht naar Anne Faber; gewone mensen raken steeds meer betrokken bij overheidsbeleid. Vaak met succes, maar er kleven ook risico’s aan die betrokkenheid. In het online seminar ‘Sherlock’ bespreken we de voor- en nadelen van de burger als Sherlock Holmes.

Presentatrice Elianne Kuepers ontvangt hoogleraar criminologie Emile Kolthoff en universitair hoofddocent strafrecht, Sven Brinkhoff. Beide hebben in hun werk en onderzoek regelmatig te maken met die toenemende participatie van de burger. Ook spreken we Niels Nijman, woordvoerder bij de politie, over de confrontatie met mondige en betrokken burgers.  

Het hele seminar is nu terug te zien op: www.rtlz.nl/opsporing

Grote rol voor technologie

Het lijkt soms wel alsof er in ons land 17 miljoen agenten op straat rondlopen. Burgers worden meer betrokken bij overheidsbeleid en aangespoord om zelf initiatieven te ontplooien.Technologische ontwikkelingen maken het steeds beter mogelijk om mee te speuren met de politie.

Bijvoorbeeld door de inzet van social media en andere digitale platformen. Met je smartphone, apps en beveiligingsapparatuur verzamel je gemakkelijk zelf bewijs en is het makkelijk om grote groepen mensen te mobiliseren. Maar bewijsmateriaal kan ook zoek raken, aangetast of meegenomen worden. En sommige fanatieke speurneuzen nemen het heft in eigen handen door zelf voor rechter te spelen.  

 

Burgerparticipatie versus burgeropsporing

Terwijl de politie enerzijds gebaat is bij de inzet en expertise van burgers in opsporingsonderzoek, werpt deze samenwerking ook een aantal ethische en rechtsstatelijke vraagstukken op. Wat zijn bijvoorbeeld de consequenties met betrekking tot privacy? Wanneer is 'bewijs' van een burger betrouwbaar? Kan burgerparticipatie ook ‘vervuilend’ werken in een strafzaak? En wanneer is burgerparticipatie bij opsporing riskant? Kortom, wanneer wordt de slagkracht van de politie echt vergroot en wanneer gaat de burger te ver?  

Kijk nu het hele seminar hier terug.

Dit online seminar is een samenwerking met de Open Universiteit. 

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van