Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Van onze partner Ministerie SZ&W

Zo overbrug je de afstand als werkgever

12 november 2018 16:42 Aangepast: 14 november 2018 10:00

Werkgevers hebben moeite om geschikte mensen te vinden. Tom van ’t Hek leidt sessies in het land waar ondernemers ervaringen uitwisselen met andere ondernemers.

De toenemende krapte op de arbeidsmarkt kan deels worden opgelost als werkgevers anders gaan nadenken over wat een werknemer een geschíkte werknemer maakt. Dat is het uitgangspunt van Slim Werkgeven, een initiatief van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Voormalig hockeycoach Tom van ’t Hek is gevraagd een aantal sessies te leiden in het land. “Het zijn echt sessies voor ondernemers, door ondernemers. De ervaring leert dat ondernemers nu eenmaal het liefst naar praktijkverhalen van andere ondernemers luisteren.”

Niet onderschatten

Het zijn werknemers met heel diverse achtergronden die nu soms de aansluiting met de arbeidsmarkt missen. In de sessies die Van ’t Hek inmiddels mocht leiden, zag hij zeer uiteenlopende voorbeelden voorbij komen.

Van ’t Hek: “Er was bijvoorbeeld een IT’er die zich richtte op mensen met autisme. Die kunnen uitstekend programmeren.” Ook als mens bloeiden ze op, zegt Van ’t Hek: “Na een tijdje ontwikkelde men zich en bleken ze meer te kunnen dan verwacht. Je moet niet onderschatten wat de gevolgen zijn als mensen er een tijd naast staan.”

Foodmarket

Een ander voorbeeld dat Van ’t Hek trof was het verhaal van een metaalwerkgever die zich sterk op scholen richtte. Op het LBO lopen soms jongeren rond met weinig zelfvertrouwen. Door zich vroeg op dit soort scholen te manifesteren als werkgever kon deze ondernemer leerlingen perspectief bieden. Van ’t Hek: “En na een paar jaar verdwijnen ze weer van de werkvloer. Maar dat maakt niks uit. Hij was daar heel reëel over.”

Tot slot noemt Van ’t Hek een ondernemer met een wasserette waar op een totaal van 60 werknemers 22 nationaliteiten rondlopen. Ook hier moest er van de kant van de werkgever wel eens wat aanpassingen worden gedaan. Maar het resultaat werkte, mede door de jaarlijkse foodmarket waar alle nationaliteiten de specialiteit kookten uit het land van herkomst. Samen eten verbindt tenslotte.

Scheelt gedoe

Tot slot is er de grote groep 50+’ers die als duur, inflexibel en uitvalgevoelig worden gezien. Van ’t Hek leidde eerder sessies over deze als ‘oud’ bestempelde groep werknemers: “Opvallend is dat het idee dat deze oudere werknemers eerder uitvallen op een vooroordeel is gebaseerd. De cijfers ondersteunen dit idee in ieder geval niet.”

Volgens Van ’t Hek zijn het deze groepen die door hun achtergrond, handicap, lage opleiding of leeftijd een afstand tot de arbeidsmarkt ervaren, waar de meeste winst kan worden behaald. Een vrees van veel ondernemers dat het aannemen van deze werknemers tot een ongelooflijke papierwinkel leidt, blijkt ongegrond zegt Van ’t Hek: “Er is een Servicepunt geopend waar alles wat geregeld moet worden bij een loket kan worden afgehandeld. Dat scheelt veel gedoe.”

Vergrijzing

Ook als de economie eventueel andere een kant op gaat, dan blijft het bieden van een kans aan werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt interessant denkt Van ’t Hek. Demografische ontwikkelingen hou je niet tegen. De vergrijzing slaat in sectoren zoals het vervoer onbarmhartig toe. Van 't Hek: “Als je veel investeert in je werknemers krijg je er ook loyaliteit voor terug.”

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van