Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Van Office Centre

Zelfstandig Office Centre onderneemt weer lekker lokaal

24 oktober 2018 13:25 Aangepast: 05 november 2018 10:37

Na jaren onderdeel te zijn geweest van de Amerikaanse kantoorgigant Staples, is Office Centre nu weer een volledig Nederlands bedrijf. Directeur Richard Houppermans legt uit waarom hij gelooft in de kracht van lokaal ondernemen.

Het is een slingerbeweging die bedrijven wel vaker maken. Een tijd lang hangt iedereen het geloof van schaalvergroting aan. Tot het besef indaalt dat wat men bedenkt op een ver hoofdkantoor steeds minder aansluit op de plaatselijke realiteit.

“We waren met handen en voeten gebonden.”, zegt Richard Houppermans, de kersverse directeur van het recent verzelfstandigde Office Centre. Omdat de retailbusiness niet bovenaan het lijstje stond van de Amerikanen, kon de Nederlandse tak nauwelijks innoveren en groeien. En dat terwijl de marktomstandigheden juist schreeuwden om verandering. Zoals de wens tot een naadloze integratie tussen de fysieke winkel en online.

Kleinere partij
Op 9 juli nam New Office Centre BV van ondernemers Frans Davelaar en Goswin Fijen de Nederlandse winkels en een deel van de online-activiteiten van Staples Solutions over. Het winkelbedrijf ging verder als Office Centre; een naam die nog steeds bekendheid geniet.

Met de overname ontstond een nieuw bedrijf naast de bestaande KantoorExpert Groep. De nieuwe Office Centre organisatie biedt werk aan 550 medewerkers, verdeeld over de 39 vestigingen, de online activiteiten en het hoofdkantoor in Almere. Opvallend is dat de KantoorExpert Groep een veel kleinere partij is, maar juist daardoor een veel grotere innovatiekracht binnenbrengt.

Beter aansluiten
De voortschrijdende digitalisering treft de kantoorbranche waar het traditionele gebruik van papier terugloopt. Maar dat die markt verandert betekent niet dat die markt verdwijnt. Houppermans: “Je moet alleen veel lokaler gaan ondernemen. Met meer vrijheid voor de vestigingsmanagers. En beter luisteren naar de wens van je klanten.”

Volgens Houppermans werpt de vrijheid om weer echt te kunnen ondernemen nu al haar vruchten af. Sinds de verzelfstandiging van Office Centre, wordt er meer geïnvesteerd in producten en diensten die beter aansluiten op de plaatselijke vraag.

Wat de ondernemer nodig heeft
Houppermans geeft een paar voorbeelden van het verbrede assortiment. Office Centre heeft de shop-in-shop formule uitgebreid via een partnership met Nuon. Ondernemende klanten die hun energievoorziening willen verduurzamen, kunnen in de winkel terecht voor warmtepompen, laadpalen en zonnepanelen.

Ook met KPN is een samenwerking aangegaan voor de doorverkoop van KPN-diensten. En met Paardekooper, specialist in verpakkingen, is een soortgelijke samenwerking gestart. Houppermans: “Ons doel is: alles aanbieden wat de ondernemer nodig heeft.”

Snelheid is terug
Het resultaat is volgens hem dat Office Centre ondanks de spannende marktomstandigheden weer een flexibel bedrijf is geworden. In de Office Centre vestiging Gouda waar ze stroopwafels in het assortiment hebben opgenomen, maken ze daar al volop gebruik van weet Houppermans. “Dat loopt als een tierelier. Daarnaast moeten nieuwe producten als eerste in onze winkels zijn te vinden. Als Samsung een volledig nieuwe digitale flipover introduceert, zijn wij dé locatie waar je zo’n innovatief product dan ook in werkelijkheid kunt zien."

Houppermans gelooft in de toegevoegde waard van fysieke winkels, ook als het gaat om het aanbieden van additionele services. “We maken grote slagen. De snelheid is terug. Er is weer veel energie en ruimte voor de vestigingsmanagers. Er wordt weer ondernomen.”

Office Centre is partner van het MKB Ondernemers Congres. Wil je ook bij het grootste Nederlandse event voor MKB’ers zijn? Ga dan naar mkbondernemerscongres.nl en bestel je tickets.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore