We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

01 juni 2012 11:36

Dekkingsgraad ABP zakt naar 83%

Dekkingsgraad ABP zakt naar 83%

De paniek op de markten en de daaropvolgende lage rente zorgt voor een dramatische onderdekking bij de grote pensioenfondsen.

De rekenrente voor het ABP zakt vandaag naar 1,77%, het laagste punt ooit. Rekent het ABP met die rente haar verplichtingen uit dan zakt de dekkingsgraad naar 83%.

Dat blijkt uit berekeningen van RTLZ. 

De pensioenfondsen mogen overigens van DNB met een gemiddelde rente van de laatste 3 maanden rekenen, dus de officiële dekkingsgraad blijft nu nog even op pijl, maar na 3 maanden werkt het effect van de lage rente toch helemaal door.

22% afstempelen

Het ABP, het grootste pensioenfonds van ons land, staat nu zo ver onder water dat bij ongewijzigde marktomstandigheden en regelgeving de pensioenen de komende twee jaar met in totaal 22% moeten worden verlaagd.

Het ABP moet eind dit jaar op een dekkingsgraad staan van 100%. Halen ze dat niet en is de dekkingsgraad dan bijvoorbeeld nog steeds 83%, dan gaat er 17% van het pensioen af. Herstelt de dekking in 2013 ook niet, dan komt er nog 5% extra korting bij en komt de korting uit op in totaal 22%. Het ABP heeft tot nu toe alleen een kleine korting van 0,5% aangekondigd per 1 april 2013.

Aanpassen rekenrente? 

Het wordt voor de gepensioneerden de komende maanden dan ook erg spannend of politiek Den Haag hen tegemoet wil komen om de grootste klappen te voorkomen. 

Den Haag gaat voor de lange verplichtingen, vanaf 20 jaar, de rente sowieso aanpassen naar de Ultimate Forward Rate. Die kan je nu grofweg berekenen op 4,2%. De korte verplichtingen tot 20 jaar worden echter gewoon verrekend met de huidige lage rente.

Woordvoerder Fennema van minister Kamp stelt dat de minister van de zomer wel gaat naar kijken naar de impact van de huidige rekenrente en de kortingen die de pensioenfondsen volgens de huidige systematiek moeten doorvoeren. “Maar dat leidt echt niet tot heel veel lucht”, zei hij tegenover RTLZ.

“Ik wil geen schijnverwachtingen wekken,” zie minister Kamp daarover deze week eerder zelf.

Volgens de deskundigen van IPE scheelt de Ultimate Forward Rate 10% punt in de actuele dekkingsgraad. Afstempelen zou dan worden beperkt tot 12%.

Gezond bij 4% vaste rekenrente 

RTLZ heeft uitgerekend dat als het ABP weer met de vaste rekenrente van 4% zou mogen rekenen ze nu een dekkingsgraad van minimaal 115% zou hebben en dat het fonds dus ‘gezond’ zou zijn. De pensioenen zouden dan niet omlaag hoeven. Er is dan overigens nog steeds weinig tot geen ruimte voor indexatie, de koopkracht zal dus wel verder dalen.

0% rekenrente

Kan de rente nog verder wegzakken? Dat vragen velen zich af. RTLZ beurscommentator Hans de Geus denkt van wel. Hij stelt al 3 jaar dat de enige goede belegging obligaties zijn, en ook nu met de paniek over de economie, zijn staatsobligaties van Nederland, Duitsland en Amerika nog steeds goede beleggingen, denkt hij. “Zolang de paniek aanhoudt”.

“Duitsland staat nu op 1,15%, Japan staat op 0,8%, dus er is nog ruimte.”

“Het is een ‘race to the bottom’ voor alle beleggingsrendementen. Obligaties zijn het laatste dingetje, daarna is het afgelopen en is het een flatliner voor de komende jaren”, aldus De Geus.

Zakt de rekenrente naar 0%, dan heeft het ABP een dekkingsgraad van 60%, aldus berekeningen van RTLZ. De pensioenen moeten dan bijna gehalveerd worden.

Alle grote fondsen 

Ook de andere grote pensioenfondsen als Zorg en Welzijn, de metaalpensioenfondsen maar ook mediapensioenfonds PNO Media staan op een dekkingsgraad van ruim onder de 90% en moeten de komende 2 jaar keihard korten om eind 2013 op 105% te komen. Dat is bij ongewijzigd beleid en gelijke (slechte) marktomstandigheden!

Nieuwsarchief pensioenen: /components/financien/rtlz/nieuws/2001-01-2012article

Topnieuws