We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

17 maart 2017 06:14

De kansen van vergrijzing: welcome to the silver economy

De kansen van vergrijzing: welcome to the silver economy

We worden steeds ouder. Voor de economie is dat niet per se goed nieuws, omdat minder mensen werken en meer mensen zorg nodig hebben. Het CBS bracht de cijfers in kaart.

Wetenschappers zijn het erover eens: in 2030 passeert onze levensverwachting waarschijnlijk de 90. Mede daardoor zal in 2040 het aantal 65-plussers ongeveer de helft uitmaken van het aantal mensen tussen 20 en 65 jaar, stelt het CBS. Als we evenveel betaald werk blijven doen als nu, zou dat betekenen dat we dan nog maar acht werkenden hebben op elke tien niet-werkenden.

Dat heeft verschillende gevolgen voor de economie. Zo rijst de vraag hoe dan de AOW-uitkeringen en toenemende vraag naar zorg moeten worden betaald. Daarnaast geven oudere mensen minder uit en verhuizen ze minder, deels doordat hun inkomen lager ligt. 

Silver economy

Maar er liggen ook mogelijkheden voor bedrijven die in weten te springen op het andere uitgavenpatroon van ouderen, stelt het CBS: de zogenaamde silver economy.

De kansen zijn goed te zien als je kijkt naar het uitgavenpatroon van ouderen. Zo geven jongeren relatief veel uit aan horeca, kleding, vervoer en onderwijs, maar spenderen ouderen hun geld eerder aan gezondheid, huishoudelijke apparaten en voeding en drank. 

Kleinere verpakkingen, luxere producten

En daar zit handel in. Want ING becijferde al eerder dat het aantal ouderen met een inkomen van meer dan 40.000 euro zal toenemen, en daarmee ook de uitgaven van ouderen. Waar dat dan naartoe gaat? Bijvoorbeeld naar kleinere verpakkingen eten in de supermarkt, meer luxe producten en handige keukenhulpjes, zoals elektrische openers en extra luide wekkers. 

Een bonus voor fysieke winkels, waar ouderen nog graag komen, stelde retailkenner Paul Moers. Maar dat heeft ook een kanttekening: in de winkels moeten wel extra toiletten zijn en je moet er goed kunnen parkeren.

Topnieuws