Ga naar de inhoud
Geen registratie

Toezichthouder DNB legt Coinbase boete op van 3,3 miljoen euro

De Coinbase-app. Beeld © DPA

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft cryptohandelsplatform Coinbase een forse boete opgelegd van 3,3 miljoen euro. Het bedrijf was jarenlang actief op de Nederlandse markt zonder de benodigde registratie.

Dat heeft DNB bekendgemaakt. Coinbase is een van de grootste aanbieders van cryptodiensten ter wereld. Klanten kunnen er eenvoudig allerhande cryptomunten aanhouden.

Tegen witwassen

Sinds 2020 moeten aanbieders van dit soort diensten zich verplicht registreren bij DNB. Bij zo'n registratie moeten het bedrijf onder meer aantonen dat de bestuurders betrouwbaar zijn. Ook wil DNB weten wie het daadwerkelijk voor het zeggen heeft binnen een bedrijf en of de bedrijfsvoering op orde is. De regels zijn bedoeld om witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan.

Die registratie liet bij Coinbase veel te lang op zich wachten. Pas op 22 september 2022 had het handelsplatform de benodigde papieren om actief te mogen zijn op de Nederlandse markt.

Zeer ernstig

De standaardboete voor dat vergrijp bedraagt 2 miljoen euro en hij kan oplopen tot maximaal 4 miljoen. Dat Coinbase een boete van 3,3 miljoen euro opgelegd krijgt, komt omdat Coinbase veel klanten heeft in Nederland en wereldwijd een van de grootste spelers is.

"Daarnaast heeft Coinbase concurrentievoordeel genoten doordat zij geen heffingen aan DNB heeft afgedragen en ook geen andere kosten heeft hoeven maken in verband met doorlopend toezicht door DNB. Een andere belangrijke reden voor de verhoogde boete is dat de overtredingen gedurende een lange periode hebben plaatsgevonden", schrijft DNB. De overtreding is wat de toezichthouder betreft dan ook 'zeer ernstig'.

Coinbase overweegt beroep

Coinbase laat weten het niet eens te zijn met de boete van DNB. Het bedrijf benadrukt dat de boete alleen maar opgelegd wordt vanwege de tijd die er nodig was om de registratie te bemachtigen en niet omdat er daadwerkelijk iets mis is bij het bedrijf. "We zouden niet beboet moeten worden omdat we de spelregels volgen", aldus Coinbase.

Het handelsplatform overweegt om nog in beroep te gaan tegen de boete.