Ga naar de inhoud
280 miljoen weg?

Cryptobedrijf Genesis dreigt failliet te gaan: kan Bitvavo raken

Bitvavo heeft nog 280 miljoen euro tegoed van Genesis. Beeld © ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

Het Amerikaanse cryptobedrijf Genesis heeft uitstel van betaling aangevraagd. Het bedrijf wil zo proberen om via de verkoop van bezittingen geld binnen te krijgen om schuldeisers te kunnen betalen. Bitvavo, de grootste Nederlandse cryptobeurs, is er daar één van. Het had 280 miljoen euro uitgeleend aan Genesis.

Genesis zei dat het maar 70 procent van de uitgeleende 280 miljoen euro aan cryptomunten terug kon betalen. Als dat gebeurt blijft er een verlies over voor Bitvavo van 84 miljoen euro. 

Bitvavo wil geen genoegen nemen met een terugbetaling van 70 procent. Het bedrijf wil alles in een deal regelen, laat een woordvoerder weten. En dus is er nog geen cent terugbetaald. 

Bitvavo: wij staan garant

Klanten hoeven zich volgens Bitvavo geen zorgen te maken over het het betalingsconflict met Genesis. Als het niet alles terugkrijgt, gaat Bitvavo het verschil zelf vergoeden. Gisteren herhaalde Bitvavo nog een keer dat het garant staat voor de tegoeden van de Nederlandse klanten. 

Strop
Lees ook:
Strop van 84 miljoen dreigt voor Nederlandse cryptobeurs Bitvavo

Het bedrijf laat weten dat het ruim 1 miljoen klanten heeft, waarvan plusminus 1 miljoen in Nederland. Het gaat daarbij overigens om Nederlanders die ooit een account hebben aangemaakt bij Bitvavo. Of zij daadwerkelijk hebben gehandeld via het bedrijf is onduidelijk en was daarom in juli 2022 reden voor de Reclame Code Commissie om de claim van 1 miljoen Nederlandse klanten als 'misleidend' te bestempelen. 

Ondergang FTX

De uitstel van betaling voor Genesis heeft te maken met de problemen die voortvloeien uit de ondergang van de Amerikaanse cryptobeurs FTX, van Sam Bankman-Fried. 

Doordat dat bedrijf niet meer aan zijn verplichtingen kon voldoen, raakte dat ook andere partijen.

Gevallen
Lees ook:
Gevallen cryptokoning SBF moet 'ongekende puinhoop' nu verdedigen

Genesis was een van de bedrijven die het meest geld had uitgeleend aan FTX. Sinds november kunnen klanten van Genesis niet meer bij hun bezittingen. Bitvavo had, op zijn beurt, weer geleend aan Genesis.

In onderhandeling

De zogeheten Chapter 11-procedure die Genesis heeft aangevraagd betekent dat het kan blijven doordraaien, terwijl het zoekt naar oplossingen, door te onderhandelen met schuldeisers over een akkoord.

Bitvavo zegt dat er afgelopen nacht gesprekken zijn geweest over een terugbetalingsregeling tussen DCG (moeder van Genesis), Genesis en een ruime meerderheid van de schuldeisers. Maar die gesprekken hebben 'helaas nog niet tot een algehele overeenstemming hebben geleid welke voor alle betrokkenen werkt". Bitvavo zegt in gesprek en in onderhandeling te blijven.

In totaal heeft Genesis een schuld van meer dan 3 miljard dollar. Het zegt 150 miljoen dollar in contanten te hebben om in de periode van herstructurering te kunnen blijven doordraaien.

Heb of had jij geld uitstaan bij Bitvavo, en wil je ons vertellen of jij je zorgen maakt? Dan horen wij dat graag in een email.

Kan
Lees ook:
Kan de cryptosector nog herstellen van de vertrouwenscrisis?