Ga naar de inhoud
Grote koersverliezen

Crypto's hard onderuit: bitcoin schommelt rond laagste punt in een jaar tijd

In El Salvador kun je nu overal ook met bitcoin betalen. Beeld © ANP / Marvin Recinos/ AFP

De koersen van belangrijke cryptocurrencies als bitcoin, ethereum en ripple zijn in een week tijd fors gedaald. Op enkele uitzonderingen na staan de tien meest waardevolle crypto's allemaal op grote verliezen.

De waarde van de totale cryptomarkt kromp in de afgelopen 24 uur met ruim 12 procent, meldt de website Coinmarketcap. De site gebruikt de koersen van bitcoinbeurzen wereldwijd om een gewogen gemiddelde te berekenen.

Alle crypto's ter wereld zijn nu samen zo'n 1,4 biljoen (duizend miljard) dollar waard, omgerekend ruim 1,3 biljoen euro. In november vorig jaar, toen de bitcoin de hoogste koers ooit haalde van zo'n 68.000 dollar, was de totale cryptomarkt ongeveer 3 biljoen dollar waard, blijkt uit data van CoinGecko. Dit is net zo'n site als Coinmarketcap. 

Dit
Lees ook:
Dit stel wordt verdacht van witwassen van bijna 4 miljard euro aan bitcoins

Inmiddels is een bitcoin op het moment van publicatie van dit artikel nog maar net iets meer dan 30.000 dollar waard, bijna het laagste niveau in ruim een jaar tijd. De laatste keer dat de belangrijkste cryptomunt rond deze prijs schommelde, was op 20 juli van vorig jaar

Beurzen ook in de min

En niet alleen bitcoin staat momenteel flink in de min. Van de tien meest waardevolle crypto's staan er maar liefst zeven fors in de min over de afgelopen zeven dagen gezien. Enkele van deze grote crypto's verloren in die periode tot wel 36 procent van hun waarde. 

De verliezen op de cryptomarkt komen na grote koersdalingen op aandelenbeurzen wereldwijd, de Amerikaanse Dow Jones en Nasdaq voorop. En dat volgde weer op de aankondiging van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, dat de rente dit jaar drie keer verhoogd zal worden. Een hogere rente betekent minder rendement voor beleggers op hun aandelen. Daarnaast maken beleggers zich zorgen om de aanhoudende hoge inflatie wereldwijd en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. 

Pionier of paria? El Salvador neemt grote gok met bitcoin:

03:52