Ga naar de inhoud
Laagdrempelig en volatiel

Beleggingsapps Bux en Trade Republic bieden voor het eerst cryptovaluta aan

Topman Yorick Naeff van Bux. Beeld © Bux

Twee van de grotere online brokers stappen in crypto's. Hoewel die handel volatiel en dus zeker niet zonder risico's is, geloven het Nederlandse Bux en het Duitse Trade Republic dat crypto's niet meer weg te denken zijn.

Begin deze week maakte Bux bekend dat zijn klanten voortaan ook kunnen beleggen in cryptovaluta zoals bitcoin, ethereum en litecoin via de mobiele beleggingsapp Bux Zero. De dienst wordt naast Nederland ook in België, Ierland en Spanje uitgerold.

Laagdrempelige apps

Bij Trade Republic, dat sinds vorige maand actief is in Nederland, komen crypto's voor het einde van het eerste kwartaal beschikbaar, bevestigt het bedrijf na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Trade Republic biedt de virtuele valuta al aan in Duitsland en Italië. "Cryptocurrency bestaan inmiddels als zo'n tien jaar en het is gebleken dat ze onderdeel kunnen zijn van een goed, gediversifieerd portfolio", laat het bedrijf weten.

Beleggen in crypto was de afgelopen jaren al beschikbaar via cryptobeurzen zoals Coinbase en online brokers zoals Bitonic en BTCdirect. Maar met Bux (opgericht in 2014) en Trade Republic (2015) komen ze nu ook beschikbaar in nog eens twee laagdrempelige mobiele apps die populair zijn onder met name jongere beleggers.

AFM:
Lees ook:
AFM: pas op voor influencers die risicovol advies geven over crypto's

'Veel vraag'

Volgens Bux is de animo voor crypto's momenteel groot. "Vanuit gesprekken met klanten en klantonderzoeken bleek dat er veel vraag was om ook in crypto te beleggen", laat een woordvoerder van het bedrijf weten.

Bux wijst verder op de historisch lage spaarrentes, hoge inflatie en een 'onhoudbaar' pensioenstelsel. "Hierdoor moeten jongere generaties andere manieren zoeken dan sparen om een vermogen op te bouwen. Beleggen is één van de weinige toegankelijke manieren voor een betere financiële toekomst."

"Jongere generaties moeten naar andere manieren zoeken dan sparen om een vermogen op te bouwen."

Dat aan beleggen, en in het bijzonder de niet-gereguleerde cryptovaluta, risico's zijn verbonden, is in veel landen een veelgehoorde waarschuwing van toezichthouders, waaronder de AFM in Nederland. In december bleek dat in Nederland met name jongere beleggers investeren in crypto, waarbij de helft aangaf niet meer dan 500 euro te hebben ingelegd.

Onderzoek
Lees ook:
Onderzoek AFM: helft cryptobeleggers ziet het als een gokje

Korte video's

Bux zegt zijn klanten via informatieve artikelen en korte video's te zullen informeren over die risico's. Net als Trade Republic wijst het op het belang van een gediversifieerd beleggingsportfolio. "We proberen al onze klanten duidelijk te maken om nooit al je eieren in één mandje te stoppen, en dat diversificatie over verschillende beleggingen van groot belang is."

Bekijk ook: een cashloze samenleving is goed nieuws voor cryptovaluta

03:09
Nederland wil contante betalingen boven de 5000 euro verbieden in de strijd tegen zwart geld. En dat kan goed nieuws zijn voor cryptovaluta.
Dit is een artikel van