Ga naar de inhoud
Onderzoek DNB

Bitcointransactie geeft evenveel CO2-uitstoot als huishouden in 3 weken

Beeld © EPA/Valdrin Xhemaj

Transacties in bitcoins zijn bijzonder vervuilend. Afgelopen jaar zorgde elke bitcointransactie voor een CO2-uitstoot van 402 kilo, bijna net zoveel als een gemiddeld Nederlands huishouden uitstoot in drie weken tijd.

Dat blijkt uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB).

Bij de studie werd gebruik gemaakt van een door DNB ontwikkelde methode om de CO2-voetafdruk van bitcointransacties te berekenen. DNB wil de klimaatimpact van de financiële sector beter in kaart brengen.

In 2020 kostte een bitcointransactie naar schatting 402 kilo CO2, terwijl een gemiddeld huishouden in Nederland per maand 611 kilo CO2 uitstoot. Daarmee komt een bitcointransactie op net zoveel uitstoot van CO2 als een gemiddeld huishouden in ons land in 20 dagen, oftewel bijna drie weken.

Tesla
Lees ook:
Tesla stopt met bitcoin om hoge CO2-uitstoot, koers onderuit

Uitstoot stijgt eenderde

In 2020 steeg de CO2- uitstoot van een bitcointransactie in vergelijking met een jaar eerder, aldus de onderzoekers van DNB. Het aantal bitcointransacties daalde weliswaar met 6 procent, maar de uitstoot van alle bitcointransacties bij elkaar explodeerde met liefst 25 procent, aldus DNB. Dat betekent dat de CO2-uitstoot per bitcointransactie steeg van 300 kilo naar 402 kilo.

De milieukosten per bitcointransactie stegen zo van 28 euro naar 37 euro, aldus DNB. Wereldwijd kostten bitcointransacties zo'n 4,2 miljard euro.

CPB-directeur
Lees ook:
CPB-directeur wil dat Nederland crypto's verbiedt: 'Klappen zeepbel onvermijdelijk'

De toename van de CO2-uitstoot is volgens de deskundigen van de centrale bank vooral het gevolg van de groei van de benodigde rekenkracht van het bitcoin-netwerk.

Hoogste bij bitcoin en ethereum

Het verbruik van transacties in bitcoin en in ethereum is het hoogste, aldus DNB. Dat zijn nu verreweg de belangrijkste cryptomunten. Bitcoin is nu goed voor zo'n 40 procent van de waarde van alle cryptomunten en ethereum voor nog eens een kleine 20 procent.

AFM:
Lees ook:
AFM: pas op voor influencers die risicovol advies geven over crypto's

Het enorme energieverbruik van bitcointransacties is al langer een heikel punt. Vorig jaar was ophef over de milieubelasting van de cryptomunt voor fabrikant van elektrische auto's Tesla reden om na nog geen twee maanden alweer te stoppen met het accepteren van de bitcoin als betaalmiddel.

Zweden wil verbod op sommige crypto's

Ook bij toezichthouders leven er zorgen over de impact op het klimaat. DNB wijst erop dat de financiële toezichthouder van Zweden zich recent heeft uitgesproken voor een EU-verbod voor het energie-intensieve mine-proces van sommige crypto’s. Dat ging onder meer over de bitcoin. Noorwegen overweegt momenteel om het Zweedse voorstel te steunen.

Bitcoin
Lees ook:
Bitcoin verliest 38 procent sinds piek: 'Hype lijkt even voorbij'

Blockchain

Bitcoin werkt op basis van blockchaintechnologie, een soort collectief logboek waarin alle deelnemers samen alle transacties bijhouden. Dat register wordt om de tien minuten aangevuld met een nieuwe 'bladzijde' met de laatste veranderingen.

Om elke aanvulling veilig te verwerken, moet een complexe wiskundige formule worden opgelost. Wereldwijd staan speciale computersystemen daar de hele dag door op te puzzelen wat enorm veel energie kost. Dat levert ook nieuwe bitcoins op en wordt daarom minen genoemd.

Onderzoek
Lees ook:
Onderzoek AFM: helft cryptobeleggers ziet het als een gokje

'Vergelijken met pinnen lastig'

Het is volgens DNB nu nog moeilijk om het energieverbruik van crypto's en betaling in contanten of met pin te maken.

Eerder deed de centrale bank wel al wat onderzoek naar het verbruik bij bijvoorbeeld pinbetalingen. Maar die gegevens zouden niet zomaar te vergelijken zijn met de informatie die nu is vergaard over de bitcoin. Daarvoor is dus nog verder onderzoek nodig, aldus de onderzoekers.

Bitcoin slecht voor klimaat? Nu nog wel, maar dat kan veranderen

04:12