EthereumMax

Kim Kardashian voor de rechter gesleept om misleiding cryptobeleggers

12 januari 2022 11:14
Kim Kardashian in New York, oktober 2021. Beeld © ANP

Realityster Kim Kardashian heeft een boze cryptobelegger achter zich aan. De man kocht EthereumMax (EMAX), een cryptomunt die vorig jaar kortstondig enorm piekte. Volgens de klager werd de koers kunstmatig opgepompt door enkele beroemdheden, die daar zelf van zouden hebben geprofiteerd.

Het doel van de zogeheten class action lawsuit, waarbij zich nog andere gedupeerde consumenten kunnen aansluiten, is om een vergoeding te krijgen voor de verliezen die beleggers leden in de periode van halverwege mei tot eind juni 2021. 

Misleiding

Behalve Kardashian wordt ook de wereldberoemde bokser Floyd Mayweather Jr. aangeklaagd, meldt persbureau Reuters. Ook sleept de man, die in New York woont, de directie van het bedrijf achter de cryptomunt voor de rechter. Zij zouden in samenwerking met enkele beroemdheden 'valse en misleidende mededelingen' gedaan hebben over de crypto via advertenties op social media. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

AFM: pas op voor influencers die risicovol advies geven over crypto's

Het gaat onder meer om een Instapost in juni 2021 van Kardashian, die op dat moment 250 miljoen volgers had. "Volgen jullie crypto's een beetje", vroeg zij. In haar post schreef zij dat ze echt heel graag met haar volgers wilde delen 'wat ze net van haar vrienden had gehoord' over de EthereumMax-crypto. Ze vermeldde wel dat het om een betaalde post ging, met de hashtag #ad en dat zij geen financieel advies geeft. 

Naam op kleding

Mayweather promootte de crypto op z'n sportbroek tijdens een goed bekeken showgevecht met YouTube-ster Logan Paul. Dit gevecht was begin juni 2021. 

Volgens de klager was de aandacht alleen maar bedoeld om de prijs van de crypto op te drijven en er zelf van te profiteren door de crypto snel te verkopen na de prijsstijging. Haar volgers en andere beleggers werden de dupe, aldus de aanklacht. 

Op verlies

De koers van EMAX schoot vorig jaar inderdaad pijlsnel omhoog, maar dat gebeurde eind mei al. In juni was de crypto alweer in een vrije val geraakt, volgens data van de site CoinMarketCap. Deze site houdt bij wat de koersen zijn van crypto's op de belangrijkste handelsplatforms en publiceert vervolgens het gewogen gemiddelden ervan. De koers van de crypto staat nu al weer enige tijd onder de uitgiftekoers. 

Het bedrijf laat weten dat de beschuldigingen vol staan met onzin. "We zijn het er niet mee eens en zien ernaar uit dat de waarheid boven tafel komt", aldus een statement aan het persbureau.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van