Onrustige beleggers

Bitcoin onder de 50.000 dollar, ruim 30 procent lager dan recordstand

04 december 2021 10:38 Aangepast: 04 december 2021 10:38
Reclame voor bitcoin op een markt in San Salvador, de hoofdstad van El Salvador. Beeld © AFP

De koersen van de twee belangrijkste cryptovaluta, bitcoin en ether, zijn flink gedaald. Bitcoin verloor zo'n 15 procent van z'n waarde, ether ruim 13. Sinds bitcoin, de belangrijkste en bekendste crypto, 10 november de hoogste koers ooit haalde met 69.000 dollar, is de munt inmiddels ruim 31 procent in waarde gedaald.

Een bitcoin is op het moment van publicatie zo'n 47.400 dollar waard, volgens CoinMarketCap. Die website houdt verschillende platforms in de gaten waarop cryptomunten worden verhandeld en publiceert het gewogen gemiddelde van de koersen op deze platforms. 

Onzekerheid over omikron

De daling van de cryptovaluta is een teken dat beleggers zo min mogelijk risico willen nemen op dit moment. Op financiële markten is onzekerheid omdat nog onduidelijk is wat de gevolgen zijn van de nieuwe coronavariant omikron.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse minister Financiën: omikron kan leiden tot problemen wereldeconomie

Daarbovenop komt de hoge inflatie in veel landen. Centrale banken zouden hierdoor wel eens genoodzaakt kunnen worden om hun ruime monetaire beleid af te bouwen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door de rente te verhogen. Investeren, bijvoorbeeld in aandelen, wordt hierdoor minder aantrekkelijk. 

Koersschommelingen

Tijdens de koersdaling in de afgelopen 24 uur verdampte zo'n 2,4 miljard dollar, ongeveer 2,1 miljard euro, aan waarde van cryptobeleggers, meldt persbureau Bloomberg. Dat is het grootste bedrag sinds 7 september. 

Toch staat de koers nog steeds ruim 60 procent hoger dan aan het begin van het jaar en er zijn maar weinig andere beleggingen met zo'n hoog rendement. Daarbij hangt het er natuurlijk wel vanaf op welk moment er werd geïnvesteerd, de bitcoin staat bekend om z'n forse koersschommelingen. 

Miniatuurvoorbeeld
Juli 2021:

Bitcoin zakt onder 30.000 dollar, terug op niveau begin dit jaar

Een koersdaling wordt door veel beleggers dan ook aangegrepen om weer wat bitcoins bij te kunnen kopen. Zoals het Midden-Amerikaanse land El Salvador, dat de bitcoin als wettig betaalmiddel heeft geaccepteerd.

President Nayib Bukele twittert enthousiast dat zijn land 150 bitcoins heeft gekocht, voor een koers van 48.670 dollar per munt.

"El Salvador just bought the dip", tweet de president een populair gezegde dat refereert aan de beleggingstactiek om te kopen als iets in waarde daalt, in de hoop dat er een stijging volgt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van