Zelfde regels als voor banken

Strengere regels voor crypto in de maak: 'Goed voor consumenten'

03 november 2021 16:02 Aangepast: 03 november 2021 18:39
Stable coins worden vaak gebruikt om van de ene naar de andere cryptomunt over te stappen. Beeld © Ozan Kose / AFP

Opnieuw liggen cryptomunten onder vuur. Dit keer van de Amerikaanse toezichthouders. Zij maken zich grote zorgen over zogeheten stablecoins. Dat zijn cryptomunten die zijn gekoppeld aan traditioneel geld, zoals de dollar.

Stablecoins zijn een speciaal soort cryptomunten, legt crypto-expert Teunis Brosens van ING uit. Ze hebben een centrale rol in de handel in crypto's. Het omruilen van de ene cryptomunt in de andere, vooral de minder bekende, gebeurt vaak via stablecoins. Ze hebben daarmee de functie van 'echt' geld, zoals dollars of euro's.

Ze zijn ook stabieler dan 'gewone' cryptomunten, zoals bitcoin, juist omdat ze gekoppeld zijn aan traditioneel geld. Maar Amerikaanse toezichthouders zijn bang dat de controle op deze munten niet voldoende is. Cryptomunten zijn bij uitstek aantrekkelijk voor witwaspraktijken, omdat er nauwelijks regels zijn. Maar belangrijker nog: stablecoins kunnen ook zorgen voor financiële instabiliteit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fraude bij Tether en cryptobeurs Bitfinex: 850 miljoen weg

Tijd voor dezelfde strenge regels voor stablecoins als Tether, USD Coin en Binance USD, schrijven de toezichthouders dan ook in een rapport.

Risico voor beleggers

Het lijkt tegenstrijdig dat 'stablecoins' voor financiële instabiliteit kunnen zorgen, maar toch is het wel degelijk een risico. Tether en andere stablecoins houden in principe voor elke stablecoin die ze uitgeven 1 dollar aan. Daardoor zou bijvoorbeeld Tether altijd precies 1 dollar waard moeten zijn. En consumenten kunnen dan in principe altijd voor hun Tether weer 1 dollar terugvragen. Vandaar de naam stablecoin.

Maar de dollars die het bedrijf achter bijvoorbeeld de Tether ontvangt als het Tethers uitgeeft, worden vaak belegd. En het is vaak niet duidelijk waarin stablecoins hun geld steken. 

Begin 2019 bleek bijvoorbeeld dat maar 74 procent van Tether gedekt werd door dollars. De rest van de munten was niet gedekt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ECB onderzoekt digitale euro: tegenhanger van cryptomunten

Bij sommige stablecoins wordt er ook belegd in onder meer Chinese leningen, of in de financiering van cryptobeurzen. "Dat is een risico voor individuele beleggers", aldus Brosens. "Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat ze hun waarde kunnen terugkrijgen in dollars als ze dat willen. Je kunt niet hebben dat een stablecoin niet stabiel is."

Invloed op stabiliteit

Omdat stablecoins zo groot zijn geworden, kan het verder ook de rest van de financiële markten raken als consumenten op de een of andere manier op grote schaal hun stablecoins willen omruilen in dollars, legt Brosens uit.

De bedrijven die stablecoins uitgeven zijn dan immers gedwongen om veel van hun beleggingen snel te verkopen. En dat kan grote gevolgen hebben op beurskoersen en dus voor de financiële stabiliteit. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beleggen in bitcoins zonder ze te bezitten: 'Kans op manipulatie blijft'

Dat ondervang je door voor stablecoins dezelfde regels te laten gelden als er nu zijn voor banken, concludeert ook Brosens. En als stablecoins dan toch gereguleerd zijn, dan zou de overheid, net zoals bij spaargeld, tegoeden tot een bepaald bedrag kunnen garanderen als een stablecoin ten onder gaat, zegt Brosens.

Bijkomend voordeel, met dezelfde strenge regels als voor banken: er is ook meteen meer controle op witwassen en het tegen gaan van financiering van terrorisme, aldus Brosens.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van